Възможен ли е в ЕС брак между сестра и брат?

Брак. Съпружеска имуществена общност. Брачен договор. Отношения между родители и деца. Осиновяване. Наследяване. Завещание. Запазени части.

Възможен ли е в ЕС брак между сестра и брат?

от Spaceman » Сря Мар 19, 2008 9:52 am

Любопитен казус за брак между сестра и брат е решил германския конституционен съд. Ето подробности:

"http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2920&sectionid=31&id=0001501

в. Сега, 19. 03. 2008 г.

Берлин окончателно забрани кръвосмешението

Брат и сестра, които имат четири общи деца, не можаха да преборят законите в Германия и сега смятат да сезират Европейския съд за правата на човека в Страсбург

СВЕТОСЛАВ АБРОСИМОВ

Сексът между роднини в Германия и в бъдеще ще се третира като престъпление и ще бъде наказван. Това реши миналата седмица Конституционният съд в Карлсруе по повод жалбата на 31-годишния Патрик С., който има четири деца от сестра си. "Половите отношения между братя и сестри остават наказуеми", заявиха от най-висшата съдебна инстанция във ФРГ. По този начин магистратите окончателно отхвърлиха жалбата на младежа.

На пръв поглед това е една обикновена двойка, която се разхожда през парка по време на слънчев ден, с тази разлика, че младежите удивително се приличат, но не се прегръщат като брат и сестра. Същите носове, същите синьо-кафяви очи и еднакви устни. Патрик С. и Сюзан К. са брат и сестра. Двамата са от Лайпциг, но са израснали разделени. Патрик е едно от петте деца и се ражда през 1976 г., сестра му се появява на бял свят след осем години. Баща им е алкохолик и постоянно ги бие. При един от случаите, когато момчето е на три години, той го хваща и му държи нож на врата. Съседите виждат ужасната сцена и веднага викат полицията. Патрик попада в приют край Потсдам, по-късно е осиновен. Когато разбира, че това не са истинските му родители, решава да намери поне майка си. Когато през 2000 г. я вижда, той е най-щастливият човек на света. В същия миг се влюбва в сестра си Сюзан. По това време той е на 24, а тя на 16 години. Момичето е леко умствено изостанало и вижда в Патрик компетентен човек с много опит. Семейното щастие е кратко. На 12 декември същата година майка им припада в банята и умира. Тя е имала болно сърце, но и до днес не е ясно каква точно е причината за смъртта й. И до днес Патрик се разстройва и плаче, когато се сеща за този момент. Когато по-късно 17-годишната Сюзан е разпитвана от служителка на социалните служби за смъртта на майката, не издържа и се разплаква. Тя признава, че е бременна от брат си. Оттогава за двойката започва истински кошмар.

На 14 октомври 2001 г. се ражда първото им дете и двамата са отново страшно щастливи. Следващата година започва първият процес срещу Патрик, тъй като сестра му е непълнолетна. Той е осъден на една година условно.

Детето им е отнето от социалните служби

Сюзан обаче забременява пак и ражда. Започва втори процес срещу брат й, а тя вече е бременна с третото им дете. Първите две са с леки физически увреждания и леко изостанали. Третата им дъщеря има сърдечни проблеми, но след успешна операция е вече напълно здрава. Двамата обаче нямат право да задържат децата и те са отведени от социалните служби. През април 2004 г. Патрик е осъден да излежи 18 месеца зад решетките и влиза в затвора, през това време Сюзан ражда четвъртото им дете. На следващата година той отново е осъден на 2 години и половина затвор. През 2006 г. младежът наема известния адвокат Ендрик Вилхелм, който започва битката в Конституционния съд.

Според съдебното решение няма противоречие между германския Наказателен кодекс и основния закон на страната. Осъдителните присъди срещу Патрик С. са коректни и целесъобразни, защото целят "да запазят семейната хармония от зловредното влияние на кръвосмешението", от което най-вероятните пострадали ще са неговите деца, отсъдиха германските конституционни магистрати. Съдът прецени, че има основание да защити "семейния ред" и да предотврати сериозни генетични заболявания, до каквито обикновено води кръвосмешението.

Въпреки това един от съдиите - Винфрид Хасемер, е бил против това решение. Той заяви, че наказанието трябва да е във връзка с престъпление и че законът "се основава най-вече на морални убеждения, а не толкова на конкретна защита от законодателството". Законът предвижда присъда от две години и половина за всеки случай на инцест, но в случая с Патрик и Сюзан става дума за семейна двойка, за която кръвосмешението е станало начин на живот. В такъв случай сегашният закон предвижда за тях почти перманентно да бъдат наказвани, смята съдията.

Патрик е излежал една година от присъдата си

Сега той се изправя пред възможността да се върне в затвора и да излежи останалата част. Там хората, забъркани с кръвосмешение, са еднакво мразени от затворниците като педофилите и животът им е под постоянна заплаха. Сестра му Сюзан също е обвинена в кръвосмешение и е пусната условно на свобода за една година.

Адвокатът на Патрик, Ендрик Вилхелм, оспори закона за инцеста и го определи като "историческа реликва". Той подаде жалбата в Конституционния съд с цел да се промени остарелият параграф 173. Двойката не е навредила на другите по никакъв начин, добавя още той. Но съдът реши, че сексуалните отношения между брат и сестра "не им се отразяват по особено негативен начин, но могат да навредят на семейството и обществото и да има последствия за децата, които се раждат от тази връзка". Младежът обаче смята да не се предава и адвокатът му сега ще подаде жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Според юристи в Германия за тази двойка от Саксония законът приема цинична форма. Те са съгласни, че по принцип кръвосмешението е грешно. Но от юридическа гледна точка се получава, че брат и сестра могат да се прегръщат, да се занимават с орален и анален секс. Те дори могат да имат деца с помощта на изкуственото оплождане и държавата няма да се меси в личния им живот. Но ако се стигне до класическата интимна близост с презерватив или без него, Наказателният кодекс наказва подобно съжителство със затвор. Абсурдът е в това, че ако при другите хора децата са доказателство за тяхната любов, при Патрик и Сюзан тези деца доказват тяхното престъпление. Сега двамата са на 31 и 23 години и смятаха да създадат семейство, което никога досега са нямали.

Когато Патрик за пръв път сяда зад решетките заради личния си живот, той дори не разбира в какво точно го обвиняват. След раждането на третото дете, той дори минава през процедура на стерилизация, но Сюзан вече е били бременна с четвъртото дете. Стерилизацията обаче не променя положението на Патрик, тъй като се наказва самият полов акт.

По време на първия процес двойката дори няма свой адвокат и заради своята интелектуална беззащитност

не крият факта за своя инцест,

както това правят други подобни двойки, които не са малко в Германия. Те например са могли да кажат, че всичко е станало по време на отпуск във Франция, Испания, Турция или други място, където кръвосмешението отдавна не е углавно престъпление. Или че забременяването е станало по време на съвместно къпане във ваната. Но любовниците не виждали нищо нередно в своите отношения, тъй като се обичат истински.

Според проучване на института "Макс Планк" във Фрайбург между 2 и 4% от населението на Германия е въвлечено в случаи на инцест. Годишно се издават около 10 присъди. За сравнение, заради сексуален тормоз през м.г. са осъдени 2400 души. При повечето съдебни случаи за кръвосмешение става дума за сексуално насилие на бащи над техните дъщери. В същото време законодателството предоставя все повече сексуална свобода на германските граждани. Постепенно бяха легализирани разводите, а сега дойде ред за сключване на брак между хомосексуалистите. Днес всеки може безнаказано да се занимава дори със секс с животни, стига да не повреди чуждо имущество. И само наказанието за инцест остава углавно престъпление.

Юристите също така се опитват да обосноват запазването на забраната като негативно последствие за потомствата. Интимните отношения между доведени брат и сестра не са наказуеми, макар че последствията от това също могат да са негативни. Ако се следва тази логика, в бъдеще за "запазване здравето на нацията" трябва да се въведе възрастова граница за раждането на деца и да се забрани на възрастните хора да правят секс. Същата забрана ще трябва да докосне и хората с генетични заболявания, които много често се предават по наследство и имат по-тежки последствия, отколкото при кръвосмешението. Обаче любовта не може да се забрани, просто отсега нататък Сюзан и Патрик ще трябва да се обичат тайно."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Възможен ли е в ЕС брак между сестра и брат?

от repi-s-lychec » Пон Фев 22, 2010 9:59 am

Просто абсурд е толерирането на подобно нещо. Инцестът е престъпление. Този човек е увредил и 4те си деца, да но говорим за физически и психически изостаналата си сестра, и ще получи само 2 години, на всичкото отгоре се изкарва и жертва?
 
Мнения: 10


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта