Какви са ни шансовете да си върнем парите?!

Вещи. Вещни права. Способи за придобиване на вещни права. Защита на владението и държането. Право на собственост. Съсобственост. Етажна собственост. Ограничени вещни права. Защита на вещните права - ревандикационен иск, иск за определяне на граници, петиторни и посесорни искове.

Разработки по Вещно право

Какви са ни шансовете да си върнем парите?!

от glarus66 » Съб Дек 22, 2012 12:41 am

Здравейте!
Закупихме си апартамент с Н.А. за покупко продажба но след няколко години когато продавачът почина неговият наследник започна дела срещу нас за разваляне на договора. На първа и втора инстанция РС и ОС делата завършиха в наша полза но той реши да стигне и до ВКС и там нещата (за наше голямо учудване )се обърнаха в негова полза и ВКС обяви Н.А. за нищожен по чл.26 ал.2 пр.3 ( тука ще поясня - ВКС взима под внимание показания на вещото лице от предходните инстанции че продавачът не е могъл да разбере какво подписва , продавачът наистина беше с нарушен слух но НЕ беше глух което твърдение категорично доказахме с куп документи , свидетели и т.н. пред първите две инстанции.И тук идва и въпросът ни.Тъй като нямаме право на обжалване апартамента е ясно че го губим но какво става с не малкото пари които сме броили при подписване на договора? В момента все още сме добросъвестни владелци на имота но наследника е завел иск пред РС да освободим имота и заплатим наем за изминалото време.Адвокат ще ни защитава но искаме ако някой се е спречквал с подобен казус поне да ни каже какви са ни шансовете да си върнем парите по договора. Предварително Ви благодарим и весели празници!
 
Мнения: 2

Re: Какви са ни шансовете да си върнем парите?!

от aahz » Вто Дек 25, 2012 5:08 pm

Вие имате право да получите обратно парите - това е безспорно, въпросът е как да ги получите сравнително бързо и без да се притеснявате. Според мен трябва без отлагане да заведете насрещен иск срещу наследника за неоснователно обогатяване за сумата, платена по договора (тук, разбира се, е важно на какъв етап е делото пред РС, за да се прецени дали е допустим такъв иск, има значение и дали делото се разглежда по реда на бързото производство). Казано конкретно - според мен имате шанс да си върнете платената сума, друг въпрос е колко перипетии ще Ви коства това. Важен фактор в тази насока е имущественото състояние на този наследник - ако е много лошо, тогава ще Ви трябва много късмет, за да получите нещо(т.е. съдът ще Ви присъди платеното, но дали ще го получите е отделен въпрос).
Модератор
 
Мнения: 81


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта