Коригиране на дадена точка в дарението на собственик?

Вещи. Вещни права. Способи за придобиване на вещни права. Защита на владението и държането. Право на собственост. Съсобственост. Етажна собственост. Ограничени вещни права. Защита на вещните права - ревандикационен иск, иск за определяне на граници, петиторни и посесорни искове.

Разработки по Вещно право

Коригиране на дадена точка в дарението на собственик?

от unknown » Съб Дек 03, 2011 5:23 pm

Здравейте, казусът е следният: Отношенията на родителите ми не са добри, до развод най-вероятно няма да се стигне, апартамента в който живеем е предаден на баща ми чрез дарение от страна на майка му (понеже тя е собственик на апартамента, жива е), във дарението е упоменато че му прехвърля апартамента чрез гледане и евентуално някой ден когато тя почине той естествено става пряк наследник. Въпросът ми е има ли някакъв начин чрез съдействието и да се промени по някакъв начин точка във дарението или евентуално да се направи нещо друго, с което да му забрани след като той наследи апартамента да го продава, завещава или дарява на трети лица освен на мен и майка ми.

Въпросът е малко странен, но наистина му нямаме доверие с майка ми какво ще стане, когато майка му почине и той придобие пълните права върху него. Притесненията на майка ми са най-вече ако недай си боже се случи нещо с нея (вече няма брак, който да го спира), да продаде на апартамента на трето лице и да ме лиши от наследство.

Моля ви кажете, има ли някакъв законен начин, със съдействието на майка му, това да се случи?

Благодаря!
 
Мнения: 1

Re: Коригиране на дадена точка в дарението на собственик?

от atanassoff » Сря Дек 07, 2011 12:36 am

От казуса Ви не стават ясни няколко неща. Договорът, който са сключили майка му и баща Ви най-вероятно е прехвърляне на апартамента срещу издръжка и гледане? В този случай трябва да прецените сключен ли е под формата на нотариален акт или е просто някаква устна уговорка или макар и сключен в писмена форма не е във формата на нотариален акт? Необходимо е да се изследват конкретните клаузи в договора.

По силата на това, че живеете в апартамента като семейство, то същият към момента се явява семейно жилище, което дори при развод може да остане за ваше ползване.

По българското право баща Ви не може да ви остави без наследство, но няма пречки да продава апартамента, т.к. същият е негова лична собственост.

До тук мога да Ви помогна при наличната информация.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта
cron