Продажба на имот съсобственост

Вещи. Вещни права. Способи за придобиване на вещни права. Защита на владението и държането. Право на собственост. Съсобственост. Етажна собственост. Ограничени вещни права. Защита на вещните права - ревандикационен иск, иск за определяне на граници, петиторни и посесорни искове.

Разработки по Вещно право

Продажба на имот съсобственост

от danielmilanov » Съб Авг 27, 2011 11:21 am

Здравейте. Живеем в урегулиран имот (къща с двор). Къщата е на два етажа, като всеки от етажите е собственост на различни лица (едно лице за единия етаж и едно лице за другия етаж). Дворът обаче е разделен на три части. Две части от двора са собственост на лицата, които живеят в къщата, а третата част е собственост на трето лице, което няма дял в къщата. Третото лице иска да продаде частта от двора, която притежава на едно от лицата, което е собственик на единия етаж от къщата. В тази връзка въпроса ми е следва ли продавача на третата част от двора да продаде имота само на едното лице собственик на единия етаж от къщата без да се иска разрешение/съгласие на другото лице, собственик на другия етаж от къщата?

Благодаря предварително за отговора.
 
Мнения: 1

Re: Продажба на имот съсобственост

от Arteglam » Чет Мар 01, 2012 12:31 am

Виждам, че темата е доста стара, но все пак да напиша. Може някой друг да има подобен казус. Ако греша колегите винаги могат да ме поправят.
Тъй като третото лице, както го наричате вие, е съсобственик с другите две лица по това, че и тримата притежават част от дворното място той може да продаде своята част, на който и да е от съсобствениците си(другите 2 лица) без да иска разрешение от другия.
Законът наистина предоставя защита на другите съсобственици в чл. 33 от ЗС при евентуална продажба на тяхната идеала част от общия НИ, но тя е при случаите само когато единия съсобственик продава на трето лице, което няма собственост върху дадения НИ. Също така постройката и дворното място са две различни вещи. Могат да се обособят отделно и затова няма значение че третото лице(в случая се явява съсобственик,а не трето лице по смисъла на чл.33) няма собственост върху постройката след като дели земята с другите двама.
 
Мнения: 4


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron