Документ за собственост върху електроуреди, който съда призн

Вещи. Вещни права. Способи за придобиване на вещни права. Защита на владението и държането. Право на собственост. Съсобственост. Етажна собственост. Ограничени вещни права. Защита на вещните права - ревандикационен иск, иск за определяне на граници, петиторни и посесорни искове.

Разработки по Вещно право

Документ за собственост върху електроуреди, който съда призн

от franzelkata » Пон Яну 24, 2011 5:06 pm

Здравейте, интересува ме ако става въпрос за електроуреди, кой е документа за собственост - касовата бележка или гаранционната карта, защото само на гаранционната карта има име. Ако др човек държи против волята ми при себе си мои вещи и гаранционните карти са на мое име, мога ли да го съдя чрез тях и съдът ще признае ли този документ за собственост?

Re: Документ за собственост върху електроуреди, който съда призн

от atanassoff » Пон Яну 24, 2011 6:08 pm

И касовата бележка и гаранционната карта указват собствеността върху документа. Гаранционната карта обаче е много по-силна индиция,тъй като гаранционната клауза ползва на първо място собственика на вещта и затова в нея се вписва именно неговото име.

По мое мнение в себе си чрез гаранционната карта имате един много силен коз, който най-вероятно ще се окаже решаващ във Ваша полза.
Аватар
Администратор

от franzelkata » Пон Яну 24, 2011 6:16 pm

Добре, ако гаранционните карти ( в тях пише моето име) са в др. човек заедно с касовите бележки, за да стане по-ясно след като се изнесох от дома на бившия ми приятел, той не ми даде да си взема нещата. Аз мога да взема копия от Технополис, но това, че той има оригинали на касовите бележки проблем ли е?

от atanassoff » Вто Яну 25, 2011 12:27 am

Не е проблем. Копията от Технополис трябва да са с печат на фирмата и да бъдат заверени с "Вярно с оригинала" и подпис на лицето, което издава копието. Отделно от това по твое искане съдът може да задължи бившия ти приятел да представи оригиналите.
Аватар
Администратор