Страница 1 от 1

Подялба на наследствен имот

МнениеПубликувано на: Пет Ное 26, 2010 5:51 pm
от dimitar_mbox
Имам имот, който е дарен на мен и на сестра ми - дворно място 1800 кв.м., заедно с построените в него: жилищна сграда, лятна кухня и второстепенни сгради. Искам да прехвърля имота на сина си - как трябва да стане, за да бъде разделен имота, най-вече дворното място, понеже планирам строеж.

Re: Подялба на наследствен имот

МнениеПубликувано на: Пет Ное 26, 2010 6:03 pm
от atanassoff
Опциите са две:
- извънсъдебно - чрез договор със сестра Ви;
- съдебно - чрез иск за делба.

Първият вариант е винаги за предпочитане, т.к. особено с дворното място могат да възникнат усложнения.

Re: Подялба на наследствен имот

МнениеПубликувано на: Пет Ное 26, 2010 6:35 pm
от dimitar_mbox
Не е проблем да е извънсъдебно. Трябва ли да се направят скици на разделеното дворно място? Как става уточняването коя част от двора за кога да бъде - доброволно по наша преценка?

Re: Подялба на наследствен имот

МнениеПубликувано на: Пет Ное 26, 2010 6:38 pm
от atanassoff
Трябва Ви скица, указваща как точно разделяте мястото - това е необходимо за да Ви се издадат отделни нотариални актове и да се разпореждате безпроблемно с вече собствения си имот.

Re: Подялба на наследствен имот

МнениеПубликувано на: Пет Ное 26, 2010 6:40 pm
от dimitar_mbox
А може ли да поделим само дворното място без сградите? И ако няма лице 16м. за всеки имот, проблем ли е или в случая това изискване не важи?

Re: Подялба на наследствен имот

МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 12:37 am
от Arteglam
Постройките се обособяват отделно от земята, така че не би трябвало да има пречка да поделите само дворното място. Изискванията по ЗУТ за лице на имота, за наличието на път за влизане в имота и т.н. трябва да са налице. Или евентуално да се наложи да се учреди сервитут( право на преминаване) през единия от имотите и т.н. Хипотезите са много. Трябва вещо лице да каже дали имота е поделяем и да го скицира в два дяла.