Подялба на наследствен имот
6 мнения
|Страница 1 от 1
Подялба на наследствен имот
Имам имот, който е дарен на мен и на сестра ми - дворно място 1800 кв.м., заедно с построените в него: жилищна сграда, лятна кухня и второстепенни сгради. Искам да прехвърля имота на сина си - как трябва да стане, за да бъде разделен имота, най-вече дворното място, понеже планирам строеж.
Re: Подялба на наследствен имот
Опциите са две:
- извънсъдебно - чрез договор със сестра Ви;
- съдебно - чрез иск за делба.
Първият вариант е винаги за предпочитане, т.к. особено с дворното място могат да възникнат усложнения.
- извънсъдебно - чрез договор със сестра Ви;
- съдебно - чрез иск за делба.
Първият вариант е винаги за предпочитане, т.к. особено с дворното място могат да възникнат усложнения.
Не е проблем да е извънсъдебно. Трябва ли да се направят скици на разделеното дворно място? Как става уточняването коя част от двора за кога да бъде - доброволно по наша преценка?
Трябва Ви скица, указваща как точно разделяте мястото - това е необходимо за да Ви се издадат отделни нотариални актове и да се разпореждате безпроблемно с вече собствения си имот.
А може ли да поделим само дворното място без сградите? И ако няма лице 16м. за всеки имот, проблем ли е или в случая това изискване не важи?
Постройките се обособяват отделно от земята, така че не би трябвало да има пречка да поделите само дворното място. Изискванията по ЗУТ за лице на имота, за наличието на път за влизане в имота и т.н. трябва да са налице. Или евентуално да се наложи да се учреди сервитут( право на преминаване) през единия от имотите и т.н. Хипотезите са много. Трябва вещо лице да каже дали имота е поделяем и да го скицира в два дяла.
6 мнения
|Страница 1 от 1