Подялба на наследствен имот

Вещи. Вещни права. Способи за придобиване на вещни права. Защита на владението и държането. Право на собственост. Съсобственост. Етажна собственост. Ограничени вещни права. Защита на вещните права - ревандикационен иск, иск за определяне на граници, петиторни и посесорни искове.

Разработки по Вещно право

Подялба на наследствен имот

от dimitar_mbox » Пет Ное 26, 2010 5:51 pm

Имам имот, който е дарен на мен и на сестра ми - дворно място 1800 кв.м., заедно с построените в него: жилищна сграда, лятна кухня и второстепенни сгради. Искам да прехвърля имота на сина си - как трябва да стане, за да бъде разделен имота, най-вече дворното място, понеже планирам строеж.
 
Мнения: 3

Re: Подялба на наследствен имот

от atanassoff » Пет Ное 26, 2010 6:03 pm

Опциите са две:
- извънсъдебно - чрез договор със сестра Ви;
- съдебно - чрез иск за делба.

Първият вариант е винаги за предпочитане, т.к. особено с дворното място могат да възникнат усложнения.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Подялба на наследствен имот

от dimitar_mbox » Пет Ное 26, 2010 6:35 pm

Не е проблем да е извънсъдебно. Трябва ли да се направят скици на разделеното дворно място? Как става уточняването коя част от двора за кога да бъде - доброволно по наша преценка?
 
Мнения: 3

Re: Подялба на наследствен имот

от atanassoff » Пет Ное 26, 2010 6:38 pm

Трябва Ви скица, указваща как точно разделяте мястото - това е необходимо за да Ви се издадат отделни нотариални актове и да се разпореждате безпроблемно с вече собствения си имот.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Подялба на наследствен имот

от dimitar_mbox » Пет Ное 26, 2010 6:40 pm

А може ли да поделим само дворното място без сградите? И ако няма лице 16м. за всеки имот, проблем ли е или в случая това изискване не важи?
 
Мнения: 3

Re: Подялба на наследствен имот

от Arteglam » Чет Мар 01, 2012 12:37 am

Постройките се обособяват отделно от земята, така че не би трябвало да има пречка да поделите само дворното място. Изискванията по ЗУТ за лице на имота, за наличието на път за влизане в имота и т.н. трябва да са налице. Или евентуално да се наложи да се учреди сервитут( право на преминаване) през единия от имотите и т.н. Хипотезите са много. Трябва вещо лице да каже дали имота е поделяем и да го скицира в два дяла.
 
Мнения: 4


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта