Казус по чл.30 ЗС и ЗЗД
1 мнение
|Страница 1 от 1
Казус по чл.30 ЗС и ЗЗД
Здравейте,
Може ли някой да ми "внесе" малко светлина по следния казус?
Казус:
В исковата си молба молителката ищца е твърдяла, че нейният брат е сключил наемен договор с ответницата, отдавайки под наем останалия в наследство недвижим имот, действащ лично за себе си и като неин пълномощник. Договорът е за тригодишен срок от датата на сключването 1.05.1992 г. Брат й е починал на 6.02.1993 г., като до края на 1992 г. ответницата му е дължала 10000 лв. от получен наем, който ответницата не е изплатила нито на наследниците на брат й, нито на ищцата. Предмет на исковата сума е припадащата се ½ идеална част от наемната цена за минало време.
Въпрос: Какво ще е решението на съда? Направете законова обосновка.
Нормативен материал: чл.30, ал.3 ЗС.
Предварително се извинявам, ако задавам глупави въпроси!
Въпросите на които ме мога да си отговоря са:
От казуса става ясно, че ищцата дефакто няма правоотношения с ответницата, тъй като брата на ищцата е сключил договора от негово име и като неин пълномощник.
1. Въпросът е от кого трябва да поиска полагащите й се ползи от припадащата се 1/2 идеална част?;
2. Може ли ищцата да съди наследниците на брат си?
3. Каква законова обосновка може да се направи чрез ЗЗД?
4. И съда ще отхвърли ли иска като неоснователен?
Предварително благодаря!
Може ли някой да ми "внесе" малко светлина по следния казус?
Казус:
В исковата си молба молителката ищца е твърдяла, че нейният брат е сключил наемен договор с ответницата, отдавайки под наем останалия в наследство недвижим имот, действащ лично за себе си и като неин пълномощник. Договорът е за тригодишен срок от датата на сключването 1.05.1992 г. Брат й е починал на 6.02.1993 г., като до края на 1992 г. ответницата му е дължала 10000 лв. от получен наем, който ответницата не е изплатила нито на наследниците на брат й, нито на ищцата. Предмет на исковата сума е припадащата се ½ идеална част от наемната цена за минало време.
Въпрос: Какво ще е решението на съда? Направете законова обосновка.
Нормативен материал: чл.30, ал.3 ЗС.
Предварително се извинявам, ако задавам глупави въпроси!
Въпросите на които ме мога да си отговоря са:
От казуса става ясно, че ищцата дефакто няма правоотношения с ответницата, тъй като брата на ищцата е сключил договора от негово име и като неин пълномощник.
1. Въпросът е от кого трябва да поиска полагащите й се ползи от припадащата се 1/2 идеална част?;
2. Може ли ищцата да съди наследниците на брат си?
3. Каква законова обосновка може да се направи чрез ЗЗД?
4. И съда ще отхвърли ли иска като неоснователен?
Предварително благодаря!
1 мнение
|Страница 1 от 1