Подялба на наследствен имот и вила

Вещи. Вещни права. Способи за придобиване на вещни права. Защита на владението и държането. Право на собственост. Съсобственост. Етажна собственост. Ограничени вещни права. Защита на вещните права - ревандикационен иск, иск за определяне на граници, петиторни и посесорни искове.

Разработки по Вещно право

Подялба на наследствен имот и вила

от vesi » Сря Юли 22, 2009 1:03 pm

Здравейте!
Баща ми почина преди няколко месеца и ни остави вила около 120 кв.м със земя 1,5 декара в околността на Габрово. С брат ми имахме уговорка вилата и мястото да останат за мене, а къщата в центъра на Габрово, която също е на баща ми да, остане за него. Моля Ви, посъветвайте ме, как да постъпя за да си узаконя това. За вилата нямам натурален акт, а само за земята. Благодаря Ви!
 
Мнения: 2

Re: Подялба на наследствен имот и вила

от lindeman_ » Вто Юли 28, 2009 8:52 pm

1. Разбери се с брат си, дали уговорката остава същата. Ако е съгласен си поделете разходите по подялбата.
- държавни такси
- договор за доброволна делба (препоръчвам ви, да го изготви адвокат)
2. Изкарайте си удостоверение за наследници от служба ГРАО към съответната община
3. За вилата отиди в агенция по вписвания /имотен регистър/ и провери, дали по името на баща ви има някакви вписвания за имоти, ако няма си хвани някаква геодезична фирма да ти направят скица на имота
4. Ще трябва да заведеш 3-ма свидетели при нотариус за извършване на Обстоятелствена проверка. Свидетелите ще потвърдят за вашата собственост. На базата на това се вади нотариален акт. За това отиди при адвокат да ти ги напише документите. Ще ти вземе около 200 лв.

за момента за друго не се сещам ;)

преди всичко, моят съвет е да оправите документите по всички имоти, така както знаете, че ги имате като наследство и когато всичко е готово, чак тогава да се направи договор за доброволна делба, в който да си преразпределите имотите. За Вас вилата и горите, а за брат Ви апартамента. Всъщност, за да се направи този договор, ще са необходими документите, установяващи вашата собственост върху имотите ;)
Аватар
 
Мнения: 168

Re: Подялба на наследствен имот и вила

от vesi » Чет Юли 30, 2009 9:20 am

Благодаря Ви! Сте изпълня това,което ми препоръчахте! Желая Ви успех!
 
Мнения: 2


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron