Лихва

Облигационни отношения. Престации. Договори. Съдържание на договорите. Изпълнение и неизпълнение на договорите. Обезпечения. Обективно и субективно основание на гражданската отговорност. Отделни видове облигационни отношения: продажба, наем, поръчка и др. Извъндоговорни източници на облигационни отношения.

Разработки по Облигационно право

Лихва

от toni1985 » Нед Окт 02, 2011 4:56 pm

Начислява ли се мораторна лихва върху възнаградителна лихва при забава? Визирам заем за потребление с предмет пари, уговорена е лихва, заемателят изпада в забава.
 
Мнения: 63

Re: Лихва

от b_one » Пон Окт 03, 2011 4:04 pm

възнаградителната лихва е цената на заетата парична сума. Като всяко останало парично задължение, което не е изпълнено на падежа, следва да се дължи обезщетение в размера на законната мораторна лихва (чл. 86 ЗЗД). Ако в специален закон е установена някаква императивна забрана (ЗПК-2010), то аз не мога да я открия и презюмирам, че и в случая следва да се дължи.
Между търговци, мисля че може да се договори и по-висок размер от този по чл. 86 ЗЗД, докато в тежест на потребител (кредитополучател по ЗПК), като по-слаба страна, не мисля, че може да се уговори по-висок размер на лихвата за забава от този по 86 ЗЗД (а гледам и че в чл. 33 от ЗПК-2010г. са го разписали изрично...).

Надявам се тези разсъждения са ти от полза :)
 
Мнения: 146

Re: Лихва

от toni1985 » Пон Окт 03, 2011 5:46 pm

Да, от полза са ми. Благодаря ви, че ми отговаряте на въпросите, които ми възникват (smile)
 
Мнения: 63


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта