Продукт на лизинг, може ли да бъде върнат?

Облигационни отношения. Престации. Договори. Съдържание на договорите. Изпълнение и неизпълнение на договорите. Обезпечения. Обективно и субективно основание на гражданската отговорност. Отделни видове облигационни отношения: продажба, наем, поръчка и др. Извъндоговорни източници на облигационни отношения.

Разработки по Облигационно право

Продукт на лизинг, може ли да бъде върнат?

от tatyanaivanova » Пет Сеп 23, 2011 12:01 am

Здравейте,
Получих лаптоп като подарък и знам че е купен на лизинг, найстина много мил жест но лаптопът просто не може да ми свърши никаква работа на мен специално и се чудех дали може да бъде върнат от копувачът, въпреки че е на лизинг. За съжаление не успях да намеря нито от къде е купен нито каква му е точната стойност (много рядък модел е). Някой случаино да има някаква представа как седят нещата или ще трябва да попитам какъв е договорът. Просто не ми се иска да разочаровам човекът от който ми е подарък.

Благодаря предварително.
 
Мнения: 1

Re: Продукт на лизинг, може ли да бъде върнат?

от atanassoff » Нед Сеп 25, 2011 5:55 pm

Вие сама не можете да върнете лаптопа срещу платената цена, т.к. не сте страна по договора. В случай, че убедите купувача да върне стоката са налице някои особености.

От съществено значение е да си изясните дали лаптопът е взет на лизинг или на изплащане. Разликата между двата договора е съществена. При лизингът, който е вид наем, вноските които се правят са за ползване на лаптопа (в този смисъл можете да върнете лаптопа, но вноските до момента ще бъдат загубени).

При продажбата на изплащане е важно да се прегледат условията на договора и по-конкретно тези по развалянето му.

Във всички случаи в условията на договора може да е налице правомерно отклонение от законовата уредба в полза на договореностите между страните, но това е базовото положение.

Отговорът може да Ви се стори неясен, но е най-точният с оглед на така зададената ситуация.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта