Моля за спешна помощ за каус

Облигационни отношения. Престации. Договори. Съдържание на договорите. Изпълнение и неизпълнение на договорите. Обезпечения. Обективно и субективно основание на гражданската отговорност. Отделни видове облигационни отношения: продажба, наем, поръчка и др. Извъндоговорни източници на облигационни отношения.

Разработки по Облигационно право

Моля за спешна помощ за каус

от Student_pravo » Пет Апр 09, 2010 2:00 pm

Здравейте, ще се радвам ако ми окажете съдействие за решаването на този казус. Предварително Ви благодаря.

Собственикът на ипотекиран имот продал част от него на трето лице. Ипотекираният кредитор, след като не получил вземането си, предприел принудително изпълнение срещу целия имот, включително и срещу частта на новия приобретател. Действията на съдия-изпълнителя били обжалвани пред РС, който отменил резолюцията на последния и разпоредил изпълнителните действия да продължат срещу новия приобретател само за такава сума, представляваща част от обезпеченото с ипотеката вземане, каквото съответства на стойността на придобитата част от имота. Решението било потвърдено и от ОС, като мотивът бил, че с придобиване на част от ипотекирания имот, дългът се е разделил и всеки собственик отговаря само за такава част от дълга, каквато съответства на неговата собственост върху ипотекирания имот.

1. правилно ли е решението
2. С придобиване на част от ипотекирания имот от друго лице, разделят ли се дългът и съответно обезпечението?
3. Ако приобретателят на част от ипотекирания имот погаси такава част от дълга, която съответства на неговата част от ипотекирания имот, може ли да иска от тази част ипотеката да бъде заличена и да не се предприема срещу него принудително изпълнение?
 
Мнения: 7

Re: Моля за спешна помощ за каус

от b_one » Пет Апр 09, 2010 7:29 pm

"дългът" е облигационно отношение между два субекта на частното право, не може едностранно да се изменят страните, освен в предвидените в закона случаи. Прегледай ззд от 65-180 някъде...
 
Мнения: 146


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта