Помощ за казус по Облигационно право

Облигационни отношения. Престации. Договори. Съдържание на договорите. Изпълнение и неизпълнение на договорите. Обезпечения. Обективно и субективно основание на гражданската отговорност. Отделни видове облигационни отношения: продажба, наем, поръчка и др. Извъндоговорни източници на облигационни отношения.

Разработки по Облигационно право

Помощ за казус по Облигационно право

от Student_pravo » Пет Дек 18, 2009 1:32 am

Здравейте. Много ще съм ви благодарен, ако ми помогнете и ме насочите за решаването на следния казус:

Телевизорът на Ц се повредил и той го занесъл в сервиза, като сключил договор с управителя на сервиза Р. На падежа Ц отишъл в сервиза, но помолил за отсрочка от 10 дни, тъй като не разполагал със средства, и поискал да си вземе телевизора. Служителят се съгласил и подписал анекс към договора. На новия падеж Ц не донесъл дължимата сума. Затова Р отишъл в дома му. Там се намирал единствено 7-годишният му син. На него Р заявил, че ще вземе телевизора, за да довърши ремонта по него. Когато Ц се прибрал и позвънил в сервиза на Р, последният му обяснил, че ще задържи телевизора, докато не си получи парите за поправката.

1. Може ли Р да упражни право на задържане?
2. Как следва да се защити Ц?

Благодаря предварително.
 
Мнения: 7

Re: Помощ за казус по Облигационно право

от atanassoff » Пет Дек 18, 2009 2:34 pm

Според мен няма право на задържане, т.к. не е получил владението добросъвестно. Синът е напълно недееспособен и няма дееспособност да извърши предаване на вещта.

Ц. ще може да се защити по чл. 76 от ЗС, т.к. вещта му е отнета по "скрит начин" по смисъла на този член.

Това не е решение на казус, а личното ми мнение формирано за 5 минути. Ако приемеш това решение потърси аргументи в практиката по ЗЗД за съответния институт и в практиката по чл. 76 ЗС (там намери решения, в подкрепа на това, че "скрит начин" означава скрит от владелеца, а не абсолютно скрит).
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта