нотариален акт

Статут на гражданскоправните субекти. Видове субекти. Физически и юридически лица. Държавата като особен субект на правото. Субективно гражданско право и правно отношение. Правни сделки. Недействителност на правните сделки. Представителство. Давност.

Разработки по Гражданско право - обща част

нотариален акт

от ani4ka1111 » Съб Яну 22, 2011 1:29 pm

Не съм много наясно с нещата но знам че нотариален акт на апартамент не се разваля ,но все пак да попитам преди 2 години майка ми с сестра ми и зет ми (тайно)са извършили сделка ,т.е майка ми е продала гарсионерата си с дворно място на сестра ми като си е запазила правото да живее в нея до смърта и ,понеже сестра ми по това време е омъжена половината има и зет ми.Аз като нейна сестра се оказва че нямам никакво право на нищо а зет ми като неин съпруг да.Интересува ме може ли това да се обжалва в съда ,само да кажа че е писана сума в нотариалниа акт за покупката която никой не е платил на майка ми .Благодаря
 
Мнения: 1

Re: нотариален акт

от atanassoff » Нед Яну 23, 2011 8:53 pm

Сделката е атакуема пред съда като симулативна. Този вид сделки обаче трудно се доказват, защото за тях важи принципа на писменото начало. Той се състои в това, че Вие като заинтересувано лице трябва да притежавате поне един писмен документ, от който да може да се направи извод, че сделката е привидна. При това положение в хода на сделката могат да бъдат допуснати и свидетелски показания, а страните по сделката ще трябва да докажат плащането с някакъв документ.

След като се разкрие симулацията съдът ще прецени, че прикритата сделка е дарение, което може да се атакува от Вас като наследник със запазена част.

Това е, което мога да Ви кажа при дадената фактическа обстановка.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта