ПОМОЩ.....

Статут на гражданскоправните субекти. Видове субекти. Физически и юридически лица. Държавата като особен субект на правото. Субективно гражданско право и правно отношение. Правни сделки. Недействителност на правните сделки. Представителство. Давност.

Разработки по Гражданско право - обща част

ПОМОЩ.....

от adelin11 » Пон Юли 27, 2009 9:31 pm

Здравейте...
Имам следния казус: Живея в жилище ,което е с РЗП 487 кв.м има 117 кв м мазе с гаражно помещение, всичко останало се обитава, като между първия и втория етаж има емпоре /двата етажа са в едно има две спални , всичко друго е отворено помещение/ и имам таванско помещение, което е обособено за живеене и там има трапезария + спалня....Имам развод със съпруга си влязло в сила на 15,04,2009 год. По време на развода той нямаше претенции и къщата е продоставена за ползване на мен и на малолетната ми дъщеря. На 29,05,2009 двамата с него вземахме решение да дарим имота на дъщеря ни и го прехвърлихме на нея,като към момента на прехвръляне имаше две действащи ипотеки/за срок от 25 год/,които аз като неин настойник поех. Наскоро обаче научих, че има възбрана върху имота на дъщеря ми от 12,06,2009 год , на основание изпълнителен лист изкаран срещу бившият ми съпруг. Не съм обжалвала възбраната, но след като получих и съобщение за опис на имуществото у дома написах жалба срещу СИ в окръжен съд . Въпросът ми е имали възможност имота да бъде продаден на търг, след като то вече не принадлежи на бившия ми съпруг и ако се обяви сделката за недействителна , може ли имотът ми да бъде продаден на търг, след като то е единствено за мен и за бившия ми съпруг... и нещо повече за несъквертируемостта... имайки в предвид имота, в който няма стаи , а площта му е голяма ..Благодаря Ви предварително
 
Мнения: 1

Re: ПОМОЩ.....

от atanassoff » Нед Авг 02, 2009 6:31 am

Здравейте - съвсем накратко по казуса:

I.
1. Дарението, което сте направили на дъщеря Ви може да бъде атакувано - при това много лесно. То ще бъде относително недействително само спрямо съответния кредитор.

2. Относно жилището релевантните разпоредби са следните:

Съгласно чл. 444 ГПК изпълнението не може да бъде насочено срещу жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността; Съгласно текста от ЗС общата сграда може да бъде разделена по съдебен ред по етажи или части от етажи, ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства по-големи от обикновените.

Важно е да се съобрази колко санитарни възела има.

Във всеки случай за да продадат реална част от апартамента е необходимо отделянето й да стане без значителни преустройства и неудобства по-големи от обикновените (чл. 203 ЗУТ). Това се удостоверява чрез инвестиционен проект, одобрен от главния архитект на общината или района по предложение на съда. Затова според мен е добре да се консултирате и с познат архитект.

II. Посъветвайте бившия си съпруг да потърси възможност за отсрочване или разсрочено плащане на съдебния изпълнител.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта