Новият Висш съдебен съвет започна работа

Същност на конституционализма. Конституцията като основен закон. Конституционна уредба на основните права и задължения на гражданите. Конституционни основи на устройството и дейността на държавата. Парламентарно право. Сравнително конституционно право.

Разработки по КП

Новият Висш съдебен съвет започна работа

от Калев » Пет Окт 05, 2007 5:31 pm

Новият Висш съдебен съвет започна работа

Проверявахме един от членовете му - Костадинка Наумова, обяви главният прокурор Борис Велчев

Изображение
Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

В прокуратурата е имало проверка на дейността на избраната за член на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС) Костадинка Наумова, която е приключила с отказ да се образува досъдебно производство, заяви главният прокурор Борис Велчев преди последното заседание на досегашния състав на съвета.
"Не ми е известно да има друг такъв случай. Прокуратурата е отворена и, ако има данни за тези лица, те ще бъдат внимателно проверени", отбеляза обвинител №1.
Честно казано, поздравих новите членове с удоволствие, тъй като смятам, че са достойни хора и нямам търпение да работя с тях, каза още Велчев.
В Съдебната палата днес заседаваха съвместно стария и новия състав на Съвета.
В дневния ред на първото заседание на новия ВСС, председателствано от правосъдния министър Меглена Тачева, имаше само една точка - внасянето на Плана за действие за изпълнение на препоръките на Европейската комисия и показателите за напредък в областта на съдебната реформа.
22-мата изборни членове на новия ВСС ще заседават всеки ден, като работят в комисии и самостоятелно по отделни преписки. Ръководствата на двете върховни съдилища и главният прокурор по силата на конституцията ще участват само в пленарни заседания на Съвета.
През миналата седмица парламентът избра със скандал 11-те членове от парламентарната квота на ВСС като ги гласува ан блок. Опозицията остана без нито един член и напусна пленарна зала. Проблемът породи и много коментари от страна на политическите сили, припомня БГНЕС.
Няма от какво да се срамувам, заяви съдията от Софийски градски съд и член на новия Съвет Костадинка Наумова, която е била проверявана от прокуратурата заради прекратяването на делото за регистрация на радио "Вива".
"Погледнете резултатите от проверката и вижте. Радвам се, че беше оценен моят тридесетгодишен стаж като магистрат", каза Наумова, подчертавайки, че е обидена от материалите, които излизат за нея в пресата.

netinfo.bg, 03.10.2007
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron