Неконституционосъобразност при избора на Симеон Дянков?

Същност на конституционализма. Конституцията като основен закон. Конституционна уредба на основните права и задължения на гражданите. Конституционни основи на устройството и дейността на държавата. Парламентарно право. Сравнително конституционно право.

Разработки по КП

Неконституционосъобразност при избора на Симеон Дянков?

от Николай Николаев » Съб Яну 09, 2010 5:04 pm

Сложен коституционноправен казус се оформя около Министъра на финансите Симеон Дянков.През 1991г. Министър Дянков се установява в САЩ,където по-късно се жени за американка и получава американско гражданство.
На 27 юли 2009г. Дянков полага клетва пред Народното съ......брание като Министър на финансите.Оттук започва и спорът.Според практиката на Коституционния съд по дело за неконституционносъобразност на народен представител от 2 март 1995г. с Решение № 2 от 13 април 1995г. като неконституционосъобразен се счита изборът на депутат,имащ към момента на полагането на клетва двойно гражданство.Това решение е в съответствие с чл.65 ал.(1) от КРБ.Въпреки,че не е избиран за народен представител съгласно чл.110 от Конституцията на Република България "Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители".Опирайки се на Решение № 2 от 13 април 1995г и на чл.110 от КРБ можем да заключим,че към момента на полагането на клетва пред НС Симеон Дянков не е отговарял на изискванията на Конституцията и изявлението му,че ще се откаже от американското си гражданство няма правна сила дори и да е било осъществено впоследствие от гледна точка,че разпоредбите на Конституцията се отнасят до момента на избора.
Въпреки това обаче съгласно чл.149 от КРП в правомощията на Коституционния съд не е разглеждане на дело за неконституционосъобразност на избор на Министър.Освен това според ал.(2) от КРБ "Със закон не могат да се дават или отнемат правомощия на Конституционния съд".Това от своя страна означава,че правомощията на Министър Симеон Дянков не могат да бъдат прекратени с Решение на КС или промяна в ЗКС,даващи правомощието на КС да се произнася по дела за неконституционосъобразност на избора на министри.
 
Мнения: 1

Re: Неконституционосъобразност при избора на Симеон Дянков?

от thanks4nothing » Сря Ное 10, 2010 5:11 pm

Наистина интересен казус, колега!
Много се радвам,че повдигате въпроса.
Цялата работа ми изглежда до болка "българска".
Какво означава "да обещаеш",че ще се откажеш от американското си гражданство?
Това е смешно да се каже на такова ниво.
Все едно убиецът да обещае,че повече няма да прави така и да го пуснат.
Има си закони в тая държава,какви са тези глупости?
Според мен от ГЕРБ са използвали суматохата около изборите,взимането на властта и влизането в нея на много нови лица,за да го направят министър по този начин. А сега Конституционният съд не може да се самосезира. Трябва да го направи евентуално президентът или някои от опозиционните партии. Защо ли не са се сетили до момента?
Аватар
 
Мнения: 6


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта