НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

Същност на конституционализма. Конституцията като основен закон. Конституционна уредба на основните права и задължения на гражданите. Конституционни основи на устройството и дейността на държавата. Парламентарно право. Сравнително конституционно право.

Разработки по КП

НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

от bg_pop » Вто Дек 16, 2008 11:05 pm

НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ


Ще започна своето есе с въпроса – в кои държави днес има пряка демокрация? В кои от тях се вземат важни решения за бъдещето на страната и къде гражданите сами определят политиката на родината си? Мисля, че отговорът няма да затрудни никого или поне не тези, които се интересуват от политика, история, икономика или право. България няма да присъства като възможен отговор нито на единия, нито на другия въпрос.
Защо е така?
Според мен народопсихологията и нивото на политическа зрялост на българина, както при политиците, така и при обикновения човек, са решаващи за този категоричен отговор.
Проблемите от икономическо и социално естество, характерни за почти 20-годишния исторически преход от тоталитаризъм към демокрация в страната ни, едва ли ще позволят на гражданите да проявят своята позиция достатъчно коректно, защото прекомерната емоционалност винаги е била лош съветник при взимането на важни решения – и в личен, и в исторически план. Ето защо според мен референдумът в България е колкото желан, толкова и немислим, та даже и безсмислен. Страната ни има сили за пряка демокрация, но не днес, не и сега - с манталитета на загубили и твърде скромните управленски опит и интелектуален потенциал на нашенските политици.
Смея да твърдя това, въпреки скромната си политическа, историческа и правна култура. Допитвайки се до преподаватели от Историческия факултет на Софийския университет и прочитайки редица статии за състоянието на българското общество в средата и в края на ХІХ и в началото на ХХ век, стигнах до извода, че през този период българският народ е имал желанието и амбицията да очертае посоката в историческото си развитие и да направи всичко, което е по силите му, за да извърви този път. И ако тогава е имало не малко достойни българи, които са помогнали това да се случи, днес тоталната липса на ярки личности, за които просперитетът на родината, а не личното облагодетелстване, е основно житейско кредо, става причина за всеобщата апатия, завладяла обществото ни след времето на „големите промени” в началото на 90-те. Защото не само „политическите недоразумения” на различни нива в държавната йерархия, шуробаджанащината и лъжливите предизборни обещания на нароилите се политически партии, доведоха до липса на воля и желание за промяна на статуквото, но най-вече – корупционните практики сред властимащите и безнаказаността на самите управляващи, породиха това чувство за безнадеждност и безсмисленост на каквито и да било усилия на обикновения човек. Да, в България трябва да има пряка демокрация, но не днес, не и сега! За обикновения българин провеждането на референдум просто ще е поредното гласуване, на което той няма да отиде. „За какво да им гласувам на тия?!”, е реплика на средностатистическия българин, която, уви, все по-често чуваме. Вместо да изрази свободно волята си и да бъде отговорен към себе си и към околните, опитът през последните 20 години горчиво му напомня, че друг определя съдбините на страната , а за него е определена единствено роля на наблюдател.
Но защо трябва да обвиняваме себе си, че нямаме достатъчно политическа зрялост за пряка демокрация! Дали самите държавници, налагайки вето върху правото на референдум, не са лишили българските граждани от него? Как да изискваш от народа да бъде политически отговорен, след 20-годишен преход, белязан с ужасяващо социално неравенство и непрекъсната смяна на политически партии и „експертни”правителства, които идваха на власт с различни предизборни програми , но излизаха от властта по един и същи начин – с тлъсти банкови сметки и все по-професионални корупционни схеми за източване на национално богатство. С референдум в България можеше да се спаси АЕЦ „Козлодуй” - можеше, но не се случи! Можеше да се допита народът дали България да е част от ЕС и НАТО - можеше, но не стана!
Ако в началото на 90-те години постепенно се бе наложила практиката в провеждането на референдум, сега би било излишно да дискутираме липсата на политическа зрялост у хората. Защото ако целокупният български народ беше повярвал, че може да взима важни решения, отговорността му щеше да е по-голяма, а проявата на гражданска инициатива нямаше да бъде изолирано явление.
За мен изходът е в появата на духовен водач на нацията, който да пробуди гражданското и националното съзнание на българина, да го изкара от апатията и да го накара да повярва в собствените си сили. Тогава референдумът би бил освен мечта, и осъществена реалност. Но днес избирателната активност, незаинтересоваността, липсата на каквато и да е гражданска инициативност сред българските избиратели, ми дават основание да смятам, че референдумът в България, за съжаление, е немислим, та даже и безсмислен!


Калоян Янев II курс "Право"
57801
СУ "Св.Климент Охридски"
Последна промяна bg_pop на Пон Мар 02, 2009 12:56 pm, променена общо 1 път
Аватар
 
Мнения: 21

Re: НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

от tedi4ka » Пет Дек 26, 2008 7:53 pm

Колега, за доста от нещата сте прав, но за едно според мен грешите...наречете ме идеалист, прекомерно вярващ в хората, както пожелаете, но аз смятам, че българският народ е напълно способен да излезе сам със собствени сили от забвението,в което сам се е поставил или е позволил да го поставят(за мен е същото). Друг е въпросът дали е в състояние сам да го поиска...тук вече идва и моето съмнение....Не е въпрос на способности, а на желание, защото на всеки един член на това тъй наречено гражданско общество, от което сме част и ние, е достатъчно удобно това забвение...някак спокойни се чувстваме всички заровили глава в собствените си мънички светове и обвиняващи за всичко злите политици,които ни задушават, а защо е така....Някак си никой не се пита и защо да го прави след като утре ако при едно щастливо стечение на обстоятелствата той/тя е на мястото на същия този отвратителен политик би постъпвал тъкмо като него....Какво липсва се питам аз....ценности(това е ясно), вяра( вече никой няма), активност, заитересованост, желание сам да промениш нещо за себе си и за другия....
Не казвам, че референдумът би променил нещо, навярно няма, навярно сте прав, че това ще бъде поредният погубен вот, но това ще докаже на българския народ, че вината е и вътре в него, не е само в политиците, не е само в историята, не е само в годините, през които е бил грабен....проблемът е вътре в обществото и ако референдумът не е панацея, то за мен той е нужен, ако щете като пореден отчаян опит да се съберат парчетата от гражданското самосъзнание, а аз вярвам, че такова в България е имало!
Така че наречете го немислим и ще сте прав, наречете го желан-вероятно е така доколко наистина, доколко проформа не мога да кажа, но безмислен- недейте, защото смисъл следва да има навсякъде и във всичко, в противен случай не си струват дори обсъжданията...

П-С: Поздравления за мнението, надявам се то да посъбуди малко форума, защото въпросите на конституционното право си заслужават да бъдат обсъждани!
Теодора Шишкова
3-ти курс, Право
СУ
 
Мнения: 20

Re: НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

от bg_pop » Пет Яну 30, 2009 11:03 pm

tedi4ka написа:П-С: Поздравления за мнението, надявам се то да посъбуди малко форума, защото въпросите на конституционното право си заслужават да бъдат обсъждани!
Теодора Шишкова
3-ти курс, Право
СУ


Meрси за мненията но едва ли :)
Аватар
 
Мнения: 21

Re: НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

от atanassoff » Нед Фев 01, 2009 1:29 am

Темата е наистина страхотна - просто си мисля че хората, на които наистина им пука са малко. Казвам "НАИСТИНА", защото не е въпрос просто да си чешем езиците (в този случай пръстите) и да стигаме до големи лозунги и никакви дела. Май това е причината и аз да спра да коментирам активно такива изключително интересни теми. И все пак благодаря на bg_pop и tedi4ka за това, че събудиха интереса в мен и без да губя повече време се заемам да дам своята позиция по въпроса.

Мисля че така както е наречен "немислимият, безсмислен, но желан референдум" не отчита всички характеристики на рефендума. Съгласен съм с практическите измерения на понятията, с които bg_pop го характеризира, но за конституционното право е характерна една особеност - то не е правен отрасъл на практиците и юристите-занаятчии (към които се надявам всички един ден да се причислим) и в този смисъл правен отрасъл на гражданския оборот или наказателната репресия, а правен отрасъл на идеалите. Ето защо мисля, че по-скоро tedi4ka се ориентира към правилната плоскост. И все пак практиката е висш критерий за действието на правото.

Говорейки за референдума обаче трябва на първо място да подчертая едно - той е "правно-политически" интрумент.

Референдумът като право на глас е едно субективно право на всеки гражданин по въпроси с национално значение. В национален аспект референдумът може да се определи като "субективно право на глас на народа". Да лишиш гражданина/народа от едно субективно право защото не знае или не намира смисъл да го използва е все едно да лишиш всеки НЕюрист от правото му да води процеси, само защото не разбира как точно става или защото не намира смисъл в това, или просто защото не го упражнява.

От политическа респ. обществена гледна точка референдумът е още нещо - той е символ. Символ на свободата. Диференциращ признак на демокрацията. Символ на правосъзнанието и отговорността на обществото. С отнемането на референдума политиката казва на обществеността - "вие не сте зряли", "вие сте неспособни" и т.н. - сякаш народът е под "политическо запрещение" и под попечителство на политическия "елит". И ето ти го парадокса попечители на народа са хора, които са също толкова некъдърни, че и много повече - няма да изброявам законопроектите и действащите закони, които съдържат в себе си грандиозни вътрешни противоречия и които на практика не действат и оставят обществото, отделните администрации и хора да се оправят както могат - примери ЗУТ, НК (в частта за пробацията) и др.

atanassoff, http://www.legaltheory-forums.org (wink)
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

от b_one » Нед Фев 01, 2009 11:29 am

като се готвех за изпита по литература и ми направи впечатление в темите за Вазов онзи мотив, че нашата свобода (след 1878) ни била подарена:
Нека носим йоще срама по челото,
Синила от бича, следи от теглото;
Нека спомен люти от дни на позор
Да висне кат облак в наший кръгозор;
Нека ни отрича исторйята, века,
Нека е трагично името ни; нека
Беласица стара и новий Батак
В миналото наше хвърлят своя мрак;
Нека да ни сочат с присмехи обидни
Счупенте окови и дирите стидни
По врата ни още от хомота стар;
Нека таз свобода да ни бъде дар!
Нека!

и тогава си мислех - @№$%€§*, подарена-подарена, ама СВОБОДА.
напоследък оставам вътре в себе си с впечатлението, че като е прост народът и държавата неминуемо е слаба... та може ли да се прави паралел между Швейцария и референдумите там и евентуално тук? Можеш ли да обясниш на червените бабички, на жълтите юпита, на силните демократи, и на електората на ББ, че едно време за таз свобода на мнението и на изразяването хората са я предплащали с кръвта си?! Хомотът и кепенците и живуркането ден за ден ще намерят отражение и тук, а цената ще я плащаме ние с вас, колеги. Трябва да си вземем живота и родината в свои ръце, защото беловласи старци да ми определят европерспективите.... по-добре не :)
 
Мнения: 146

Re: НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

от Люлински Селянин » Нед Фев 08, 2009 2:06 pm

След като бях заплашен си трия мнението
Последна промяна Люлински Селянин на Нед Фев 08, 2009 3:44 pm, променена общо 1 път
 
Мнения: 1

Re: НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

от bg_pop » Нед Фев 08, 2009 3:43 pm

atanassoff написа:Темата е наистина страхотна - просто си мисля че хората, на които наистина им пука са малко. Казвам "НАИСТИНА", защото не е въпрос просто да си чешем езиците (в този случай пръстите) и да стигаме до големи лозунги и никакви дела. Май това е причината и аз да спра да коментирам активно такива изключително интересни теми. И все пак благодаря на bg_pop и tedi4ka за това, че събудиха интереса в мен и без да губя повече време се заемам да дам своята позиция по въпроса.

Мисля че така както е наречен "немислимият, безсмислен, но желан референдум" не отчита всички характеристики на рефендума. Съгласен съм с практическите измерения на понятията, с които bg_pop го характеризира, но за конституционното право е характерна една особеност - то не е правен отрасъл на практиците и юристите-занаятчии (към които се надявам всички един ден да се причислим) и в този смисъл правен отрасъл на гражданския оборот или наказателната репресия, а правен отрасъл на идеалите. Ето защо мисля, че по-скоро tedi4ka се ориентира към правилната плоскост. И все пак практиката е висш критерий за действието на правото.

Говорейки за референдума обаче трябва на първо място да подчертая едно - той е "правно-политически" интрумент.

Референдумът като право на глас е едно субективно право на всеки гражданин по въпроси с национално значение. В национален аспект референдумът може да се определи като "субективно право на глас на народа". Да лишиш гражданина/народа от едно субективно право защото не знае или не намира смисъл да го използва е все едно да лишиш всеки НЕюрист от правото му да води процеси, само защото не разбира как точно става или защото не намира смисъл в това, или просто защото не го упражнява.

От политическа респ. обществена гледна точка референдумът е още нещо - той е символ. Символ на свободата. Диференциращ признак на демокрацията. Символ на правосъзнанието и отговорността на обществото. С отнемането на референдума политиката казва на обществеността - "вие не сте зряли", "вие сте неспособни" и т.н. - сякаш народът е под "политическо запрещение" и под попечителство на политическия "елит". И ето ти го парадокса попечители на народа са хора, които са също толкова некъдърни, че и много повече - няма да изброявам законопроектите и действащите закони, които съдържат в себе си грандиозни вътрешни противоречия и които на практика не действат и оставят обществото, отделните администрации и хора да се оправят както могат - примери ЗУТ, НК (в частта за пробацията) и др.

atanassoff, http://www.legaltheory-forums.org (wink)


atanassoff, доживях и аз да напиша тема и ти да коментираш :)Мерси за мнението !:)
Що се отнася до РЕФЕРЕНДУМЪТ като правно-политически инструмент съм съгласен,но това есе имаше за цел да изрази позицията на човек,неразбиращ от право,политика и социология.За съжаление културата ми в областа на правото е доста ниЗка,крайно недостатъчна и пълна с неясноти.Ето защо реших да го публукувам,разпространя и разпратя,за да се види мнението на тези(и по-скоро моето такова),които не са запознати така добре с правото и политиката или по-конкретно за евентуалната пряка демокрация у нас!

Благодаря за мнението :)!!!
Последна промяна bg_pop на Чет Яну 14, 2010 12:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
 
Мнения: 21

Re: НЕМИСЛИМИЯТ, БЕЗСМИСЛЕН, НО ЖЕЛАН РЕФЕРЕНДУМ

от atanassoff » Нед Фев 08, 2009 4:43 pm

За съжаление май аз съм достигнал до точката, в която няма начин да напиша мнение без да се докосна до правото. Наред с положителните аспекти на това качество признавам, че наистина е досадно. Както и да е. Надявам се поне да съм обогатил дискусията.

А иначе - до момента въпреки интересните теми някак не се решавах да напиша нещо, което не мога да опиша прецизно и задоволително пълно.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта