Неясноти в Конституцията

Същност на конституционализма. Конституцията като основен закон. Конституционна уредба на основните права и задължения на гражданите. Конституционни основи на устройството и дейността на държавата. Парламентарно право. Сравнително конституционно право.

Разработки по КП

Неясноти в Конституцията

от lucille » Пет Ное 21, 2008 2:08 pm

Здървеите! Аз уча право в Холандия и в момента пиша есе, за което тук не мога да намеря необходимата информация.
Трябва да намеря член в конституцията,които не е съвсем ясен и точен и около които е имало публична дискусия. Трябва да обясня защо не е ясен и в какво е проблема на текста и да дам предложение за поправка на конституцията. Предви,че уча право от 2 месеца задачата е малко непосилна за мен. Бихте ли ми дали някаква насока къде да търся неясноти в нашата конституция?
Благодаря предварително !!!
 
Мнения: 7

Re: Neiasnoti v konstituciata

от Jantex » Пет Ное 21, 2008 2:26 pm

Разбира се , веднага давам (по мое мнение разбира се)!

Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.


По ал.1) и 3) Какво означава традиционна религия, след като вероисповеданията са свободни?
По ал.4) Случая "ДПС" ... като тук добавям и че има член също в К-ята, който гласи, че организации/партии на етническа основа не могат да се създават...като тук пак може да се намеси ДПС...
Аватар
Модератор
 
Мнения: 254

Re: Неясноти в Конституцията

от Калев » Пет Ное 21, 2008 2:53 pm

Здравей, добре дошла. (smile)

Щом става дума за член, около който е имала публична дискусия, може би текстът, който ти даде Jantex, е най-подходящ. Тук можеш да прочетеш решението на Конституционния съд по делото, а тук особеното мнение по него на част от конституционните съдии по онова време. Обществена дискусия имаше и около връщането на имоти на Симеон Сакскобургготски, но там акцентът пада върху обявяване на протвиконституционността на определен закон, не знам дали това е по твоята тема. Решението е тук. Друг пример е конституционно дело № 10 от 2005 г. "С него Конституционният съд е сезиран да даде задължително тълкуване на чл. 126, ал. 2 от Конституцията по въпроса: от разпоредбата следва ли изводът, че в конституционните правомощия на главния прокурор се включват и правомощията да отменява, изменява и да спира изпълнението на актове на всички прокурори, административни ръководители на прокуратури и заместници на административни ръководители, да им дава задължителни писмени указания и да извършва действия от тяхна компетентност."

Това е от мен. Успех и пиши после какво е станало с есето. (smile)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Неясноти в Конституцията

от lucille » Пет Ное 21, 2008 5:17 pm

Благодаря за насоките. Но на мен освен неяснота в конституцията ми трябва да предложа поправки, а аз уча право от 2 месеца и хич не съм добра. Ако може някаква насока ще съм благодарнa.
 
Мнения: 7

Re: Неясноти в Конституцията

от lucille » Съб Ное 22, 2008 1:48 am

Здравейте. Аз говорих с моя учител за ДПС и вероизповеданията и той ясно намекна,че не е препоръчително тук да включваме тази тема. за холандците тези неща за малко неразбираеми.... на мен срока ми е сряда,а трябва вече да се заема... така че помощ, колеги!
 
Мнения: 7

Re: Неясноти в Конституцията

от Jantex » Съб Ное 22, 2008 11:45 am

Напротив! Ако искаш да направиш впечатление, трябва въпреки изричната забрана на "учителя", да пишеш точно за това...поне така бих направил аз (idea)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 254

Re: Неясноти в Конституцията

от lucille » Съб Ное 22, 2008 12:01 pm

Това за впечатлението е умно,но за холандците тези неща са наистина неразбераеми. Плюс това аз трябва да намеря по техните думи \"проблематичен\" член или неясен член, които има нужда да се промени и да дам предложение как да стане това.разбира се не формулиран текст, а да дам предпожения в есе. предложението за член 120 е по-добро, но ми е малко неясно. Ако имате някакви идея предложете, защото се възмущавам как на хора с 2 месеца обучение им дават такава задача, която изискава малко по-задълбочени знания по предмета.... HELP
 
Мнения: 7

Re: Неясноти в Конституцията

от atanassoff » Съб Ное 22, 2008 2:25 pm

По принцип конституциите на по всички държави са като изляти от калъп - разбирай едни и същи - с минимални разлики. Тъй като те прогласяват най-вече основни начала, принципи и т.н. или съдържат норми относно приложението на други актове (вътрешни и международни) трудно може да се открие неяснота. В последните години, както Jantex даде пример, един от най-дискусионните беше текстът за вероизповеданията.

Надявам се не очакваш някой от тук да напише 80% от есето - просто не е това идеята. Това ще рече, че анализа на проблема и предложенията de lege ferenda ще трябва да ги мислиш ти.

А сега нещо по конкретно: не ми се струва нормално за една държава да не е наясно какво е това религия и вероизповедание. Самите думи имат превод предполагам. От тук насетне задачата да ги въведеш в проблема е твоя.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Неясноти в Конституцията

от lucille » Съб Ное 22, 2008 3:50 pm

Аз съм далеч от мисълта,че някои ще ми напише есето. просто на мен ми трябва някаква насока, защото нямам необходимия опит и знания към този момент,за да мога да го направя съвсем сама.
 
Мнения: 7

Re: Неясноти в Конституцията

от Jantex » Съб Ное 22, 2008 5:41 pm

Извинявай за офф-топика, но ти къде си завършила гимназия в България (thinking)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 254

Следваща

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта