Еквадорската конституция дава права на природата

Същност на конституционализма. Конституцията като основен закон. Конституционна уредба на основните права и задължения на гражданите. Конституционни основи на устройството и дейността на държавата. Парламентарно право. Сравнително конституционно право.

Разработки по КП

Еквадорската конституция дава права на природата

от Jantex » Чет Сеп 11, 2008 8:10 pm

Част от предложените промени в конституцията на Еквадор ще гарантират на природата „правото да съществува, да се опазва, да поддържа и възражда жизнения си цикъл, структура, функции и еволюционен процес” както и легалният статут на всяко лице, което защитава тези права пред съда.

На 28 септември ще бъде гласуван новият конституционен проект, който дава и много по-големи правомощия на президентската институция.

Блогът „Грийн Чейндж” събира петте члена, които дават права, определени като „притежавани от природата” или „Пачамама”, богиня на Андите, (в превод: „Майката Земя”):

1. Природата или Пачамама, има право да съществува, да се продължава и възпроизвежда жизненият си цикъл, структура, функции и еволюционен процес.
Всеки човек, общност или народност ще имат право да поискат признаване на правата на природата пред администрацията. Прилагането и интерпретациите на тези права ще следват принципите на Конституцията.

2. Природата има право на пълно възстановяване. То е независимо от нуждите на физически или юридически лица и Държавата ще обезщетява, тези, които зависят от природните системи.
В случай на сериозно или постоянно увреждане на околната среда, включително и в резултат на експлоатация на не възобновяеми природни ресурси, държавата ще определи най-ефикасният метод за възстановяване и ще определи подходящи мерки за премахване или ограничаване на последствията за природата.

3. Държавата ще подтиква физически и юридически лица да опазват природата; тя ще популяризира цялостно опазване на всички елементи, които формират една екосистема.

4. Държавата ще прилага предпазващи и ограничителни мерки срещу всяка дейност, която води до унищожаване на видове, екосистеми или окончателно премахване на природни цикли.
Внасянето в природния цикъл на организми и органични или неорганични материали, които могат да променят безвъзвратно националното генетично наследство е забранено.

5. Всеки ще има право да се възползва от природното богатство и да участва във формирането му.
Услуги в областта на околната среда – производството, съхраняването, използването и употребата на природни ресурси ще бъдат контролирани от Държавата.

http://www.bluelink.net/index.shtml?x=37381
Аватар
Модератор
 
Мнения: 254

Re: Еквадорската конституция дава права на природата

от tedi4ka » Чет Сеп 18, 2008 1:38 pm

На това му се казва прогресивно мислене-доста голяма крачка е да закрепиш екоравновесието в конституционен текст (yes) (yes) (yes)
 
Мнения: 20


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта