Областен управител - към централните органи или към местните

Административни актове. Издаване и обжалване на административните актове. Компетентност на изпълнителните органи на държавата. Административни нарушения и административни наказания. Принудителни административни мерки. Нормативна уредба.

Разработки по административно право

Разработки по административен процес

Областен управител - към централните органи или към местните

от jbblaskovitz » Чет Яну 21, 2010 7:06 pm

Аз си мислех, че е към териториалните (местни) органи на държавно управление, но чух че на лекция било казано, че е орган на централната изп.власт, защото бил назначаван от МС . Според мен трябва да е териториален тъй като действа само на определената със закон територия на областта, въпреки че провежда политиката на централните органи на изпълнителната власт...
Аватар
 
Мнения: 21

Re: Областен управител - към централните органи или към местните

от atanassoff » Пет Яну 22, 2010 12:37 am

Местните органи провеждат собствена политика, докато централните провеждат държавната политика. Областният управител прокарва държавната политика на местно ниво, но не е орган на местното самоуправление. Политически той отговаря пред МС, а не пред хората от съответната област. От друга страна ако приемем, че е орган на местната власт това би означавало дублиране на неговите функции с тези на кметовете, което би го лишило от управленски функции и би го оставило само с координиращи.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Re: Областен управител - към централните органи или към местните

от kapac » Нед Яну 24, 2010 11:52 pm

Тук сте направили голяма каша (wink)

jbblaskovitz написа:Аз си мислех, че е към териториалните (местни) органи на държавно управление, но чух че на лекция било казано, че е орган на централната изп.власт, защото бил назначаван от МС .


Не си разбрал правилно и прилагаш грешен критерий. Той е териториален орган на централната изпълнителна власт. Проблемът идва от това, че не правиш разлика между териториален и местен орган и ги приравняваш:

Закон за администрацията: чл.19(3) Териториални органи на изпълнителната власт са:

1. областните управители;

2. (доп. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) кметовете на общини на райони и на кметства и кметските наместници.
jbblaskovitz написа:Според мен трябва да е териториален тъй като действа само на определената със закон територия на областта, въпреки че провежда политиката на централните органи на изпълнителната власт...


Границите и административните центрове на областите се утвърждават с указ на президента по предложение на Министерски съвет ( чл.6 (2) от ЗАТУРБ)


atanassoff написа:Местните органи провеждат собствена политика, докато централните провеждат държавната политика. Областният управител прокарва държавната политика на местно ниво, но не е орган на местното самоуправление. От друга страна ако приемем, че е орган на местната власт това би означавало дублиране на неговите функции с тези на кметовете, което би го лишило от управленски функции и би го оставило само с координиращи.


Определено кметовете не са органи на местното самоуправление дори и избирани от местното население. Те са органи на изпълнителната власт в общината (чл. 33 (1) от ЗА). И в този случай обаче няма дублиране на компетенции в рамките на изпълнително-разпоредителна дейност между тях и обласните управители.
 
Мнения: 2

Re: Областен управител - към централните органи или към местните

от atanassoff » Пон Яну 25, 2010 1:52 am

Така е. Подведох се от разпоредбата на ЗМСМА: "Общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление."
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Областен управител - към централните органи или към местните

от quentin_flamel » Нед Апр 24, 2011 11:29 am

С оглед на по-голяма точост, а от друга страна да бъде обощено казаното до тук: според териториалния обхват на комплекса от права и задължения; и йерархическото им място в "пирамидата" на администрацията - о р г а н и т е н а и з п ъ л н и т е л н а т а в л а с т биват: ц е н т р а л н и - МС, министри и ръководителите на други ведомства; р е г и о н а л н и - областен управител (вж. чл. 142 и слд. от Конституцията); и м е с т н и - кметове на общини, райони и кметства.

Някои автори се придържат деленето на органите на централни и местни, това не може да бъде подкрепено т.к.: 1. чл. 142 К на РБ - областта е АТЕ за провеждане на държавна политика в съответствие с местните итереси; слд. чл. - 143 - обл. управител - провежда държавна политика, отговаря за защита на националните интереси и осъществява контрол; 3. може ли един местен орган да упражнява регионална политика?

Надявам се не сме се отдаличили от темата толкова :)
Аватар
 
Мнения: 11

Re: Областен управител - към централните органи или към местните

от aahz » Вто Апр 26, 2011 10:34 am

Не виждам основание да се говори за регионални органи - как трябва да се коригира критерият за разграничение, за да постигнем това разделение на централни, регионални и местни? Поне помоему регионалните са си местни, по простата причина, че не са централни, мога да го обоснова и по-надълго, ако не сте съгласни.
Модератор
 
Мнения: 81

Re: Областен управител - към централните органи или към местните

от quentin_flamel » Вто Май 03, 2011 8:51 pm

Ако ще се убеждаваме - нека продължим; а ако ще спорим просто - няма смисъл?
Аватар
 
Мнения: 11

Re: Областен управител - към централните органи или към местните

от aahz » Пет Май 06, 2011 10:37 am

Аз съм склонен да бъда убеден в обратното, но с аргументи. Задал съм въпрос, ще го конкретизирам - не смятам, че критерият е точен, защото по-скоро е смесица от два критерия, които водят до различни класификации, и поне по моему са несъвместими, и второ - регионални и местни според мен се отнасят като вид към род, т.е. регионалните са вид органи, чиято компетентност има ограничен териториален обхват до даден регион (понятието регион няма никаква опора в българското законодателство, в ЕС е малко по-различно), докато местните по дефиниция са ограничени в обхвата на компетентността си до територия, по-малка от тази на държавата. В този смисъл местни, регионални и централни ми звучи като формални, писмени с нотариална заверка на подписите и неформални.
Модератор
 
Мнения: 81


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта