Управление на здравеопазването ?

Административни актове. Издаване и обжалване на административните актове. Компетентност на изпълнителните органи на държавата. Административни нарушения и административни наказания. Принудителни административни мерки. Нормативна уредба.

Разработки по административно право

Разработки по административен процес

Управление на здравеопазването ?

от mistar4o » Сря Ное 04, 2009 4:46 pm

Здравейте мисля че поставям темата на правилното и място. Интересува ме като тема Управление на здравеопазването защото имам да правя курсов проект но не мога да схвана каква точно е връзката. Проблема е че нямам насока от преподавателя си относно темата. Питането ми е има ли някой материали относно темата тъй като нямам Специалната част от Административното право налична. Може и да споделите само кой раздел или закон да търся. Благодаря предварително за отговорите каквито и да са те.
 
Мнения: 2

Re: Управление на здравеопазването ?

от atanassoff » Чет Ное 05, 2009 3:36 pm

Здравей, ето някои насоки. Темата по принцип спада към здравното осигуряване. Затова и ти е трудно да намериш материали.

(#) Правната уредба на проблема е в Закона за здравно осигуряване.

(->) Използвай като ръководен източник учебника на проф. Красимира Средкова по Осигурително право стр. 262 - 263; 268; 503 - 529. На стр. 501 има и цитирана подробна библиография по въпроса в случай, че искаш да се задълбочиш максимално. Успех!
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Управление на здравеопазването ?

от mistar4o » Чет Ное 05, 2009 4:50 pm

Благодаря за отговора просто не мога да свържа Управление на здравеопазването с Административно право. Ще прочета закона за да видя дали имам насока и съответно учебника на проф. Средкова. (bow)
 
Мнения: 2

Re: Управление на здравеопазването ?

от atanassoff » Чет Ное 05, 2009 6:25 pm

Ами темата е зададена по доста странен начин. По принцип здравеопазването е почти изцяло административно право с оглед на актовете издавани от различните органи. Но според мен под управление на задравеопазването следва да се разбира режима на НЗОК, лицензиите на здравноосигурителните дружества и т.н. т.е. отношенията между държавните органи в системата на здравеопазването. Иначе има множество други отношения и ИАА между здравните органи, изпълнителите на медицинска помощ и отделните лица.

Виж още и Закона за здравето (аз още не съм го преглеждал него).
И естествено намери разпоредбите в Конституцията, които се отнасят до "народното здраве". Темата не е лека,но е изпълнена с капани.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта