Отговорността на държавата за вреди от незаконoсъобразни акт

Административни актове. Издаване и обжалване на административните актове. Компетентност на изпълнителните органи на държавата. Административни нарушения и административни наказания. Принудителни административни мерки. Нормативна уредба.

Разработки по административно право

Разработки по административен процес

Отговорността на държавата за вреди от незаконoсъобразни акт

от Moving » Чет Яну 29, 2009 3:35 pm

Отговорността на държавата за вреди от незаконосъобразни актове на държавата (отговорността на държавата за един акт, който си изпълнил, а след това се е оказал незаконосъобразен, отменен и обявен за нищожен)


Първо – има един закон „Закон за отговорността на държавата и общините за вреди”, който не се прилага в АП– защото в чл. 1 ал.3 на АПК се казва, че той урежда производството за обезщетение за вреди от незаконни актове, действия и бездействия на административни органи. Това е важно - че обезщетението върви вече по АПК за тези незаконосъобразните актове и действия.

В чл.7 Конституцията се казва, че държавата отговаря за вреди, причинени от незаконните актове и действия на нейни органи и длъжностни лица
чл.299 и 300 на АПК позволяват да се търсят вреди от незаконно принудително изпълнение, причинени на граждани и организации, като отговарят съответно държавата и общината. Държавата отговаря за незаконните действия на администрацията, изхождайки от факта,че тя сама си е избрала длъжностните лица. Държавата отговаря тогава, когато административният орган по изпълнението е държавен. Общината отговаря, когато органът е общински. И в двата случая обаче АПК предвижда т.нар. обективна отговорност – тя е налице, независимо дали вредите са причинени виновно, което означава, че следва да се доказва само настъпването на вреди незаконното принудително изпълнение, не и вината органа по изпълнение.
Малко ще са случаите , в които е възможно да настъпят вреди от изпълнението на един административен акт . Един от принципите на Административния кодекс е , че подадена жалба срещу административен акт спира неговото изпълнение.Специалните закони обаче не предвиждат такова нещо (например данъците - първо плащаш, после обжалваш, защото държавата има нужда от парите ти ).
Такъв е случаят с принудително изпълнение, което се е оказало незаконосъобразно. Принудително изпълнение – заразно болно лице си представлява опасност за обществото. Трябва да се закара в болница веднага. Акта ( който е отежняващ и влиза в сила по принцип след подписа ти и 14 дневен срок за обжалване ) в този случай се изпълнява веднага. Обжалването става след това – първо изпълняваш, после съд ( обжалваш). В този случай жалбата няма както друг път суспензивен ефект и не спира действието на акта. Отговорността на държавата ще възникне най –общо казано, когато специален закон не предвижда жалбата да води до спиране на изпълнението.
Та в такъв случай държавата отговаря имуществено – за причинените вреди. Обезщетителните процедури по АПК са три вида – за отменен акт, незаконосъобразен акт, унищожаем акт. Обезщетение може да се търси или от конкретния държавен служител ( автор на отменения акт, не изпълнителя му), или от държавата по силата на конституционния ред и по разпоредбите на АПК. Ако съответният държавен служител, който издава съответния акт е служетел на министерство, министерството трябва да бъде съдено.
Вреди за неправилни, нецелесъобразни АА или действия. АА може да бъде отменен, както за незаконосъобразност, така и за неправилност пред по-горедстоящ орган. Но в чл.7 на Конституцията се казва, че тя държавата отговаря само за незаконосъобразни актове, не са споменати неправилните. В такъв случай на противоречие между Конституция и закон -> прилага се Конституцията -> за неправилни актове държавата не отговаря.
Последна промяна Moving на Съб Яну 31, 2009 7:54 pm, променена общо 3 пъти
 
Мнения: 24

Re: Отговорността на държавата за вреди от незаконoсъобразни акт

от Moving » Чет Яну 29, 2009 5:43 pm

!!!!!!!!!!! Относно закона за отговорността на държавата и общините - прилага се АПК, а ЗОДОВ се ползва за неуредени от АПК въпроси за имуществената отговорност - бях допуснал грешка преди поправката на текста. !!!!!!!!!!
 
Мнения: 24


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта