Може ли да се глобяват нередовни пътници в градския транспор

Административни актове. Издаване и обжалване на административните актове. Компетентност на изпълнителните органи на държавата. Административни нарушения и административни наказания. Принудителни административни мерки. Нормативна уредба.

Разработки по административно право

Разработки по административен процес

Може ли да се глобяват нередовни пътници в градския транспор

от Spaceman » Вто Фев 26, 2008 10:42 am

Както се казва, най-после справедливостта възтържествува! Състав на Софийския административен съд отмени възможността да се налагат глоби на нередовни пътници в градския транспорт. Това е законосъобразно, защото налагането на глоби от страна на Столичната компания за градски транспорт представляваше недопустимо смесване на гражданскоправни с административноправни правоотношения. Ето и подробностите...

"http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2896&sectionid=16&id=0000101

в. Сега, 26. 02. 2008 г.

Съдът отмени глобите в градския транспорт

Незаконни са и ограниченията за издаване на преференциални карти за пътуване

Таня Петрова

Столицата е изправена пред абсурдна ситуация с нередовните пътници в градския транспорт. Софийският административен съд отмени вчера глобите, които общината налага на хората, които пътуват без билет. Единствената санкция спрямо нарушителите остава принудителното сваляне от превозното средство.

Общината обяви, че ще обжалва решението, след като се запознае с мотивите.
В момента контрольори, които работят към Столичната компания по градски транспорт, принуждават нередовните пътници да си купят наказателен билет за 7 лв. - сума, надвишаваща 10 пъти цената за едно пътуване. Ако пътникът откаже да плати, контрольорите го свалят от превозното средство и му съставят фиш с глоба от 10 лв. В случай, че нарушителят откаже да подпише и него, се издава акт за административно нарушение и наказателно постановление за 70 лв.

"Нормите, уреждащи налагането на административни наказания - глоба по фиш или наказателно постановление за пътник, отказал да плати наказателен билет, са незаконосъобразни", реши съдът. Той отменя и още няколко разпоредби на общината в тази сфера. Според него е незаконно преференциални карти за пътуване с градския транспорт да се издават до изчерпване на съответния бюджет, както и върху тях да се изписват лични данни. На закона противоречат и текстовете, уреждащи рекламацията при неправилно издаден документ. В съобщението на съда конкретни противоречия със съществуващи законови норми не са посочени.

Жалбоподател е частно лице, чието име засега не е известно. "Сега" успя да открие жалба със сходно съдържание във форума на lex.bg. Делото по нея се е състояло на 25 януари, а решението е трябвало да се появи в едномесечен срок.

В жалбата се твърди, че налагането на санкции с фиш или наказателно постановление противоречи на Закона за автомобилните превози. "Според закона изключително право да установяват нарушения в транспорта и да налагат наказания имат министърът на транспорта и ръководената от него изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", твърди жалбоподателят. "В закона е предвиден и размер на глобите - от 5 до 20 лв. санкция за нередовен пътник при превоз в населени места, от 20 до 50 лв. при междуселищни превози. Така глобата от 70 лв. при издаване на наказателно постановление многократно надхвърля позволения размер", пише в жалбата. В нея се изтъква и че Столичната компания по градски транспорт няма право да назначава контрольорите, защото е търговско дружество и няма статут на административен орган по Административно-процесуалния кодекс.

Подобни дела могат да бъдат заведени и в други градове, защото глобите в градския транспорт са масова практика."
Аватар
 
Мнения: 138

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта