Много Ви моля,помогнете ми със съвет-Откриване на частна зан

Правна клиника по гражданско право.

Много Ви моля,помогнете ми със съвет-Откриване на частна зан

от ks_ss » Вто Яну 20, 2009 1:06 pm

Много Ви моля,помогнете ми със съвет-Как да открия частна занималня за деца от 1-4 кл.
Никъде не откривам необходимите условия за това.Искам при започване на дейността да съм напълно изрядна пред закона и затова трябва да знам към кои институции да се обърна,какви документи да подготвя и от кого да очаквам проверки след това.Смятам да предлагам комплексна услуга-водене или вземане на децата от и до у-ще/в зависимост от смяната им/,хранене/чрез кетърингова фирма/,подготовка на домашните и уроците за следващия ден,игри и забавления след приключване на учебния процес и др.като курсове и школи.
Моля,всеки който може да ми помогне със съвет.
На всички които се отзоват ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!
 
Мнения: 1

Re: Много Ви моля,помогнете ми със съвет-Откриване на частна зан

от atanassoff » Сря Яну 21, 2009 9:05 am

1. Това, което, струва ми се, е най-удачно във Вашия случай, е да започнете дейност на основата на граждански договори. Т.е. основете школата, намерете клиенти (лично, чрез обяви във вестници и интернет), осигурете място и започнете своята дейност. Всеки месец събирате такси и издавате разписки на родителите. Ако Ви се наложи да пишете фактури - пишете от Ваше име като физическо лице (макар и да ми е трудно да си представя гледането на дете като нормативно признат разход за някой, че да иска фактура).

Това е принципът, по който работят частните школи. Удобството му е, че 100% от печалбата остава за вас (освен ако това е единствената Ви работа и сте самоосигуряващо се лице - в този случай ще си плащате осигуровки като за минимална работна заплата). Този принцип е подходящ докато ръководите малка "занималня" - разбирайте 20-30 деца. Ако имате идея за по мащабен бизнес вижте останалите предложения.

2. Регистрация на ЕТ/ ЕООД.

2.1. Едноличният търговец е физическо лице, което притежава качеството търговец и придобива търговска правоспособност. ЕТ извършва дадена незабранена от закона дейност по занятие. Тук още в началото следва да отделите към 550 лв. - за регистрацията му и за закупуване на касов апарат, печат с името на фирмата, кочан фактури, касова книга. Ако дейността ви е обаче не е мащабна няма смисъл да го правите най-вече заради главоболията по регистрацията пред данъчните, отчитането, боравенето с касов апарат и значителната данъчна тежест - осигурявате се на печалбата си, но най-малко на 250 лв., а данъкът печалба в края на годината е 15 %. Води се касова книга с дневни очети от касовия апарат.

2.2. При ЕООД ситуацията е малко по-сложна. Тук вече наистина трябва да имате сериозното намерение да се занимавате с тази дейност като основна. Освен около 750 лв. за регистрация и закупуване на вече изброените касов апарат и документи по сега действащата тарифа се изисква и 5000 лв. минимален капитал. Може да използвате пари и назаем и след седмица-две да ги върнете след като вече имате регистрация, но не е препоръчително, защото все пак ще трябва да набавите 5000 лв. в течение на следващата година. Удобството тук е че данък печалба е 10%, а можете да се осигурявате само на минимална работна заплата, като останалата печалба се води печалба на ЕООД. Тук обаче следва да предвидите и ежемесечни разходи освен за осигуровки и за счетоводна фирма, която да Ви води счетоводството.

Надявам се да съм бил полезен с наблюденията и опита сивърху сега действащата уредба, тарифи и практика за дейности като вашата. Ако имате повече въпроси - питайте тук или чрез лично съобщение, както и на мейла ми.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Много Ви моля,помогнете ми със съвет-Откриване на частна зан

от galllka » Сря Яну 21, 2009 11:05 am

Регистрирайте ЕООД или ООД. Така ще бъдете ограничено отговорен пред Вашите кредитори до размера на внесеният капитал, като дейност изрично посочете точно какви услуги ще извършвате . За да регистрирате помещение ще Ви трябват разрешения и лицензи от Данъчна служба по регистрация , ХЕИ, РДНСК ако помещението не е предвидено за този вид дейност. Прочетете Закон за народната просвета , Правилник и Наредба №7...може да попитате и в най - близкият инспекторат по образование!Надявам се , че ще Ви отговорят!
Успех! (yes)
 
Мнения: 9


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта