12. Следи от оръдия за взлом.

Разработки по Криминалистика, съобразени с актуалното учебно съдържание.

12. Следи от оръдия за взлом.

от balletlover » Пет Ное 27, 2009 1:10 am

По лекции на проф. Е. Коцева:

През 1890 г. за първи път е разкрито престъпление по такива следи. Те се образуват, когато за преодоляването на определени прегради не по установения начин се използват инструменти за отключване на врати, катинари и други като шперцове, много тънки, свързани помежду си части, които хващат ключа и го превъртат, технически средства, предназначени за определена трудова дейност и други. Като цяло това са средства с общи технически функции или битово предназначение, но може да е и взривно устройство. Образуват се две основни групи следи:
- следи – отражения на външния строеж на оръдието за взлом
- следи в широкия смисъл на думата

От значение са и т. нар. съпътстващи следи като например трески от дърво, части от брави и катинари, дървени или железни стърготини, тухлени парчета и други частици. За да се счита даден предмет за оръдие трябва да е бил използван като такъв.
Следите дават възможност да се идентифицира оръдието, с което е извършен взлома и на тази основа да се установи лицето, което го е използвало.
Следи от свредели (за дърво и за метал) и от остриета на въртящи се свредели – възникват върху стърготини и върху повърхността на самия предмет. Следите, които са остатъци по дървените предмети, дават възможност за извършване на групова и индивидуална идентификация. Следите, които възникват от използването на свределите за метал, дават значително по-големи възможности за механоскопични изследвания. Но идентификация не винаги е възможна, тъй като по време на работа се износват бързо. Захвърлени са често на местопроизшествието.

Следи от т. нар. гъши крак – това е своеобразен инструмент, който се използва за сечене на метални плочи и огнеупорни каси. Формите му са разнообразни. Едната челюст е заострена, а другата е назъбена.

Следи от инструменти за прерязване и разсичане – специални ножици и клещи за рязане на тел, секири, ножове, триони, ножовки и други. Понеже обикновено не се показват белезите, изследванията се провеждат най-често въз основа на отхвърлени частици на назъбената част, които се намират сред стърготините, чрез микроскопски изследвания. Там може да се открият парченца от назъбената част на ножовете.

Следи от крикове – най-често при взлом. Наличието на тези следи зависи от силата, с която е въздействано върху материала и най-често от пластичността му.

По следите от оръдия за взлом може да се определи вида на използваното оръдие, начина на извършване на взлома, механизма на образуване на следите, квалификация на извършителя. Може да се различи действителност от инсценировка.

Методи, които се използват най-често, са инструменталният, вероятностният и мисловната реконструкция. Следите се фиксират, фотографират с ориентиращи, обзорни, възлови и детайлни снимки. За изземването им се използват различни полимерни материали.
Аватар
 
Мнения: 86

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта