8. Следи от ръце. Значение за разкриване на престъпленията.

Разработки по Криминалистика, съобразени с актуалното учебно съдържание.

8. Следи от ръце. Значение за разкриване на престъпленията.

от balletlover » Чет Ное 26, 2009 4:13 pm

8. Следи от ръце. Значение за разкриване на престъпленията. Място на следите от ръце при разследването на кражби грабежи и други престъпления. Откриване, фиксиране, запазване и изземване на следите от ръце.

Понятие. Следите от ръка са материално фиксирано отражение на кожния релеф от дланта и пръстите на човешката ръка.

Криминалистично значение:
1. Може да се идентифицира лицето, което ги е оставило.
2. Може да се установи груповата принадлежност на лицето.
3. От коя част на дланта и пръстите е следата.
4. Може да се определи броят на лицата, пребивавали на определено място
5. Могат да се определят някои особени психофизиологични състояния и заболявания
6. Може да се определи относителното време на момента на оставянето им и др.

Механизма на образуване (възможни са два процеса): От кожния релеф да се отдели пото-мастно или друго летливо вещество (кръв, боя, лепило, прах или др.) и то да “полепне” върху обекта. В този случай се образуват следи-наслоения. Да се отделят частици вещество от обекта, с който се взаимодейства и то да “полепне” върху кожния релеф. В този случай се образуват следи отслоения.

Анатомичният строеж на човешката кожа обхваща три основни слоя: епидермис, дерма и подкожен пласт. Дермата представлява същинската кожа и е изградена от два слоя.
Морфологичният строеж на кожата е образуван от три типа линии – папиларни, флексорни и бели. Най-голямо криминалистично значение имат папиларните. Папилите се образуват в повърхностния слой на дермата и образуват система от линии, които не се пресичат. Те са разположени върху дланта и пръстите. Флексорните линии са разположени в местата на естествените ставни сгънки на дланта и пръстите. Белите линии са безсистемно разположени върху меките части на дланта и пръстите.
Свойства на кожния релеф:
1. индивидуалност
2. устойчивост
3. възстановимост
4. отражателна способност
5. възможност за класификация

В папиларните изображения могат да се обособят три потока от папиларни линии – базисен (над флексорната линия на ноктевата става), рамкиращ (следва естествените анатомични очертания на ноктевата става) и централен (в центъра на папиларното изображение). Централният образува три типа геометрични фигури, въз основа на които се разграничават дъговидни, примковидни, кръговидни и сложни папиларни изображения.

За откриване на следите се използват вероятностният метод, мисловната реконструкция, детайлният оглед и инструменталният метод (наблюдение в различни видове светлина). Спецефично за тези следи е използване на метода на проявяването, чрез който се извършва както откриване, така и фиксиране и запазване на следите. Проявяване означава една следа от слабовидима или невидима да се направи видима. Способите за проявяване са физичен и химичен.

Изземването на следи от ръка става като се изземе предмета, върху който те се намират. Ако това е невъзможно, се използва дактилоскопно фолио (ако следата е повърхностна) или отливки (ако следата е обемна).

Запазването се извършва като се изготви протокол по реда на НПК и чрез способите на следствено зафиксиращата фотография. Запазването трябва да се извърши своевременно, да се спази принципът за пълнота и да не се осуетява по-нататъшното им изследване и използване в процеса.
Аватар
 
Мнения: 86

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта