7. Учение за следите. Следите като веществено доказателство.

Разработки по Криминалистика, съобразени с актуалното учебно съдържание.

7. Учение за следите. Следите като веществено доказателство.

от balletlover » Чет Ное 26, 2009 3:37 pm

7. Учение за следите. Следите като веществено доказателство – понятие и водове. Характеристика и значение на отделните видове следи за разкриването и разследването на престъплението.

Трасологията изучава процесите и явленията, свързани с образуването на материалните следи и способите за тяхното откриване, запазване и изследване.

Следата представлява такова измемение в обективната действителност в резултат от извършеното престъпление, което може да засяга състоянието на отделни обекти и да предизвиква “изменение” в човешкото съзнание.

Механизмът на следообразуване е свързан с взаимодействието между два или повече обекта от действителността. Възможно е да се създаде нов, самостоятелен материален обект – при образуване на следи наслоения, когато се отделят частици вещество, например пото-мастен секрет. Възможно е да се измени само структурата на следовъзприемащия обект – например при някои следи от оръдия за взлом. Възможно е и да не се образуват следи в тесен смисъл на думата – като материално фиксирано отражение – например съпътстващите следи при автотранспортни произшествия, при изстрел с огнестрелно оръжие или при взлом.

Трасологичната класификация на следите обхваща идеални и материални следи.
Идеалните следи представляват изменение в човешкото съзнание, предизвикано в резултат на извършеното престъпление.
Материалните биват: следи – изменения, следи-отражения, следи-вещества (прахообразни, течни или пастообразни субстанции; следите от биологичен и небиологичен произход) и следи миризми.

Следите-отражения представляват материално фиксирано отражение на повърхността на един обект върху повърхността на друг. Чрез тях може да се извърши индивидуална идентификация или да се установи груповата принадлежност на следообразуващия обект; да се установят отделни елементи от процеса на следообразуване и определени обстоятелства от механизма на престъплението.
Класификация:
1. Според следообразуващия обект – хомоскопни и механоскопни
2. Според условията на следообразуване – статични и динамични
3. Според интензивността и силата на взаимодействие – повърхностни и обемни (триизмерни са). Повърхностните биват отслоения, наслоения, локални (образуват се в границите на контактиращата повърхност на обектите, те са типичните следи отражения) и периферни (извън границите на контактиращата повърхност).
4. Според степента им на информативност – видими, слабовидими, невидими
5. Според характера на протичащите при взаимодействието процеси – от физическо, химическо, биологично и комплексно взаимодействие.
Аватар
 
Мнения: 86

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта