Конспект по Съдебна медицина (ПУ)

Конспект по Съдебна медицина (ПУ)

от Nelly » Пон Сеп 24, 2007 1:05 am

ПУ "Паисий Хилендарски"
Юридически факултет

Конспект по Съдебна медицина

Тема 1
Исторически аспекти на съдебната медицина. Предмет, задачи, съдържание на съдебната медицина. Процесуални основи и организация на съдебномедицинската експертиза в България. Видове експертизи. Обекти на съдебномедицинската експертиза. Увреждания и смърт от различни външни въздействия. Определение и класификация на уврежданията. Разстройство на здравето и смърт от действието на механични фактори. Обща характеристика на уврежданията. Увреждания от твърди тъпи предмети. Определение, характеристика. Видове увреждания - охлузване, кръвонасядане; рани- механизъм на причиняване. Задачи на експертизата при тези увреждания.

Тема 2
Съдебномедицинска експертиза при увреждания от транспортни средства. Определение, класификация, видове. Автомобилна травма. Характеристика на уврежданията при различните видове автомобилна травма. Задачи на експертизата.
Увреждания от падане. Падане от по-голяма височина и падане от ръста - характеристика на уврежданията. Задачи на експертизата.

Тема 3.
Увреждания от остри предмети. Характеристика на уврежданията при прободни, порезни, прободно - порезни и посечни предмети. Задачи на експертизата.

Тема 4 - 2 учебни часа.
Увреждания от огнестрелни предмети (оръжия). Характеристика на уврежданията при упор, близък изстрел, далечен изстрел, раневи канал. Задачи на експертизата. Увреждания от експлозиви.

Тема 5 – 2 учебни часа.
Разстройство на здравето и смърт от остра кислородна недостатъчност (механични асфиксии). Общи въпроси. Класификация. Характеристика на различните видове механични асфиксии - обесване, загърляне, удушване, притискане (запушване) на дихателните отвори, притискане на снагата, запушване на дихателните пътища, удавяне, автоеротична асфиксия. Задачи на експертизата.

Тема 6 – 2 учебни часа.
Разстройство на здравето и смърт от действие на висока температура, ниска температура, поразяване от електрически ток. Обща характеристика на уврежданията. Специални съдебномедицински въпроси. Разстройство на здравето и смърт от действието на химични вещества (съдебномедицинска токсикология). Остро алкохолно опиване. Задачи на експертизата.

Тема 7
Съдебномедицинска експертиза на живи лица. Съдебномедицинска експертиза на телесните повреди по наказателния кодекс на РБ –чл. 128, 129 и 130 от НК. Задачи на експертизата.

Тема 8
Съдебномедицинска експертиза на живи лица. Съдебномедицинска експертиза по въпросите на пола, проявите на пола и половите престъпления - блудство, изнасилване и хомосексуални действия. Задачи на експертизата.

Тема 9
Съдебномедицинска експертиза на труп. Умиране, смърт и диагноза на смъртта. Класификация на смъртта. Ролята на лекаря експерт в решаването на рода на насилствената смърт и други правни въпроси.

Тема 10
Съдебномедицинска експертиза на труп. Трупни изменения. Обща характеристика и съдебномедицинско значение. Определяне времето на настъпване на смъртта.

Тема 11
Съдебномедицинска експертиза на труп. Оглед на трупа на местонамирането му. Участие на лекар в огледа на местопроизшествието. Задачи, поводи и общи правила на съдебномедицинското изследване на трупа.

Тема 12
Съдебномедицинска експертиза на труп. Повторна аутопсия и ексхумация. Изследване на трупове на неизвестни лица, обезобразени, разчленени и скелетирани трупове. Съдебномедицинска експертиза на трупове на новородени. Съдебномедицинска експертиза на трупове, починали от ненасилствена скоропостижна смърт.

Тема 13
Съдебномедицинска идентификация на живи лица и трупове на лица с неустановена самоличност.

Тема 14
Съдебномедицинска експертиза на веществени доказателства. Общи данни, събиране, иземване и изпращане на веществените доказателства за изследване. Съдебномедицинско изследване на следи от кръв. Лабораторни методи за изследване и доказване на зацапвания съмнителни за кръв.

Тема 15
Съдебномедицинска експертиза на веществени доказателства. Изследване на косми. Изследване на сперма. Съдебномедицинско изследване на други отделяния, тъкани и органи от човека. Основни етапи при ДНК – анализ.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 200

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта