Концепция за устойчиво развитие.Международни срещи и актове

Екологичните проблеми на съвременното общество и ролята на правото в тяхното разрешаване. Правомощия на отделните органи и администрации.

Концепция за устойчиво развитие.Международни срещи и актове

от edelvais » Пет Окт 12, 2007 2:11 pm

Концепция за устойчиво развитие.Международни срещи и актове за нейното утвърждаване.


Устойчивото развитие можем да определим като една правна идея,първичен принцип за социално развитие на обществото и тази концепция е постепенно изработена в хода на международното сътрудничество.
Първата значима международна среща , проведена в рамките на ООН е международната конференция от Стокхолм от 1972г.На нея е признато правото на индивида и обществото като цяло на благоприятна и продуктивна околна среда.Страните се задължават да развият международното сътрудничество за постигането и.
През 1983г. – по предложение на главния секретар на ООН е създадена международна комисия по околната среда и развитието със статут на независим орган в системата на ООН.Конкретната задача на Комисията е да предложи глобална програма за развитие и по-конкретно да анализира отново проблемите на околната среда.На базата на анализа трябва да предложи решения за преодоляване на проблемите , да предложи общ подход , стратегия.Комисията завършва работата си 87г. и предоставя един доклад пред общото събрание на ООН , в който е изложена концепцията за устойчиво развитие.Доклада е приет и изпратен като препоръка при решаване на екологични проблеми на всички държави членки на ООН.Както е формулирано в този доклад устойчивото развитие е това развитие , което удовлетворява потребностите на съвремието , на днешните поколения , но същевременно не поставя под заплаха способността на бъдещите поколения да удовлетворяват своите потребности от благоприятна околна среда.Устойчивото развитие включва 2 понятия:1.необходими потребности за достойно съществуване; 2.ограничаване на потреблението на ресурси и въздействие върху околната среда с оглед отчитане на интереса и на бъдещите поколения. Т.е. основното в концепцията е признаване на правото на всички държави да използват компонентите на околната среда за достойно съществуване , като същевременно се ограничи въздействието върху околната среда.
Устойчивото развитие се определя от различни фактори – ръста на технологиите – колкото по – развити , толкова е по възможно да се запази околната среда, самата организация на обществото , ръста на населението – потребление на природните ресурси.
ООН организира през 99г. среща на държавни глави в Рио де Жанейро ,на която са представени 179 държави.На нея се приемат важни документи:1.Декларация за околната среда и развитието. 2.Конвенция за биологичното разнообразие.3.Рамкова конвенция за климата и др.Някой от водещите срани не подписват декларациите-САЩ. През 2002г. принципа за устойчиво развитие е препотвърден в Йоханесбург.
Аватар
 
Мнения: 135

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron