Конспект по ОТП (СУ)

Предмет и метод на ОТП. Място на ОТП сред другите науки. Що е право? Възникване на правото. Основни правни понятия: източници на право, субективни права и правоотношения, юридически факт, правонарушение. Теория на тълкуването.

Разработки по ОТП

Re: Конспект по ОТП (СУ)

от jbblaskovitz » Чет Юни 04, 2009 8:26 am

Тази година има ли отпадащи въпроси ? ( от конспекта на Р.Ташев)
Аватар

от bassta » Пон Юни 08, 2009 6:02 pm

Не знам за вас, но за мен конспекта и учебника на Милкова са много зле. Повече и отива да пише за философия на правото... На Ташев ми харесва повече - синтезирано, с примери, няма ненужни глупусти. Само дето 20 теми да се припокриват изцяло :(

Иначе нещо да кажете за изпита при Милкова, много ли къса?
Аватар

от jbblaskovitz » Пон Юни 08, 2009 6:14 pm

Хубавото при Милкова е че има един учебник, докато при Ташев са 3.
Някой ми беше казал, че при Милкова момчетата по лесно минавали... незнам доколко е вярно :)
Аватар

от bassta » Пон Юни 08, 2009 8:46 pm

Дано, обаче се побърквам. Имам няколко дена да науча материала и не еникак лесно. За 2 въпроса (право и общество, права на човека) са отшли към 20% от учебника и!

П.С. Ако някой има 19 и 21 въпрос да ги сподели, чака го студена бира за награда
Аватар

от aum » Пет Юни 12, 2009 10:56 am

Чети за тези въпроси от главата "Право и общество". Иначе си прав, че учебникът й е ...! (fubar)
Аватар

от bassta » Пет Юни 12, 2009 8:52 pm

Еами да, ще скълъпя нещо. Иначе вече към 300 листа сиг. съм си изпринтил само с липсващите и въпроси, чета тук-таме Ташев за да схвана какво иска да каже. Само дето уча (уча е малко пресилено) нейните дефиниции и ... А иначе как протича изпита, лесно ли пише 3-ки?

Всеки е попадал на учебници, които не са му били приятни за четене, и все пак избягвайте такива крайни определения за преподавателите, моля.
Аватар

от bassta » Пет Юни 12, 2009 11:20 pm

До модератора: Ами не и е приятен учебника! Някак си не е направен за да улеснява студентите, а по-скоро да ни затормозява. Тя иска едни дефиниции и определения, набляга на едни неща, а Ташев на други. Само дето на изпита тя ни задава 1 въпрос, а асистента (който държи на учебника на Ташев) -> друг въпрос. За да се подготвим трябва да четем от 2 учебника, интернет и пак не е сигурно дали ще издържим.
(legaltheory)
Аватар

от Калев » Съб Юни 13, 2009 3:59 am

Няма проблеми да не ти е приятен за четене. Сигурно също си наясно, че това няма да е последният такъв учебник в следването. (smile) С различните теории на изпитващите пък ще се сблъскаш в още по-голяма степен нататък. Просто ти казвам да запазиш елементарно уважение към преподавателите и да не изпадаш в крайности при коментари, свързани с тях или учебниците им. (poolparty)
Аватар
Модератор

от Meldor » Съб Юни 13, 2009 7:40 am

В крайна сметка, с цялото ми уважение към всички преподаватели, някой може ли да ме успокои дали лесно се хваща 3-ка на този изпит, защото научаването на 90 въпроса поне за мен е непосилно?
При Милкова съм, ще бъда благодарен, ако някой може да каже и откъде да се учи за 13 въпрос от конспекта й - "Приемствеността в правото".

от b_one » Съб Юни 13, 2009 12:01 pm

имам една моя теза - ако някой е способен да научи всичко, което пише в учебника по даден предмет, да го разбере, да схване разликите между различните теории, да даде примери, с които да ги обясни и илюстрира, да прочете друг учебник и други теории и т.н. направо трябва да прескочи ученето и да започне с преподаване :) Едно е да назубриш думите, друго е да схванеш смисъла, който се влага в тях, а трето е да се изразяваш като някой от професорите, автори на учебниците. Мисля, че и голяма част от екзаминаторите я правят тази разлика, особено в 1-2-3 курс и не искат непосилни неща. Четете, мислете, интерпретирайте, ако някой има силна памет да набляга на това, ако му се удава да прави връзки - да ги прави, други с постоянството и упорството си постигат това. Мен лично ме мързи да чета по повече от един, максимум два пъти едно и също неща, само и само да го запомня така, както е дадено. И се дразня, че нямам упорството да го правя. Много пъти ме е спасявал късметът да ми се падне нещо, което знам и ми е приятно, други пъти е било наобратно - знам нещо сходно с това, което ми се е паднало, а в главата ми бяло петно за конкретния въпрос. Шанс :)
Рецепта за 3ки и 6ци няма! Да го знаете
Поздрави и лека сесия!

ПредишнаСледваща