10 тема - ?

Избирателно право. Българско избирателно законодателство. Избирателна система, политическо представителство и политически партии. Мажоритарни избирателни системи. Пропорционални избирателни системи - методи за разпределение на депутатски мандати. Смесени избирателни системи. Организация на изборите.

10 тема - ?

от balletlover » Пон Ное 12, 2007 5:49 pm

Някой има ли материал по темата за смесените системи, защото в учебника по КП на Стойчев информацията е много малко?
Аватар
 
Мнения: 86

Re: 10 тема - ?

от sivoko » Пон Ное 12, 2007 10:56 pm

Избирателните системи представляват набор от законодателно установени правила, по които се провеждат изборите, и механизми, по които се определят изборните резултати, т.е. начинът, по който подадените гласове се трансформират в мандати. От вида избирателна система зависи кой ще спечели изборите и с колко. В демократичните държави по света се прилагат три основни електорални системи – мажоритарна, пропорционална и смесена. Мажоритарната избирателна система предшества останалите и доминира в страни, където либералната демокрация се установява най-рано, каквито са САЩ и Великобритания. Пропорционалната избирателна система се въвежда след мажоритарната (за първи път в Белгия през 1889 г.) под влияние на идеята за справедливо и равномерно представителство на политическите сили в парламентарните институции. Съществува и вариант, при който се предоставя възможност определен брой от местата в парламента да се определят по мажоритарната избирателна система, а друга част да бъде запазена за избрани кандидати по пропорционалната система (Италия). С това се цели постигането на по-добър баланс на представените в страната интереси.
 
Мнения: 27

Re: 10 тема - ?

от Калев » Пон Ное 12, 2007 11:01 pm

Седмото Велико народно събрание (7-мо ВНС) е първото Народно събрание съставено в България след падането на социалистическия режим през 1989 г. Провежда се от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г. Съставено е от 400 народни представителя, от които 200 са избрани по мажоритарна и 200 по пропорционална система.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron