8. Мажоритарни избирателни системи - особености

Избирателно право. Българско избирателно законодателство. Избирателна система, политическо представителство и политически партии. Мажоритарни избирателни системи. Пропорционални избирателни системи - методи за разпределение на депутатски мандати. Смесени избирателни системи. Организация на изборите.

8. Мажоритарни избирателни системи - особености

от balletlover » Пон Ное 12, 2007 5:13 pm

По "Конституционно право" на проф Стойчев и лекции на ас. Киселова

Чрез мажоритарната система се формират колективни или еднолични изборни органи. За избрани се считат кандидатите, които са получили повече от половината гласове или относително повече гласове от другите кандидати. Гласовете, подадени за кандидатите, които не са избрани, не оказват никакво влияние при определяне на състава на изборния орган. Мажоритарната система е единственият начин за формиране на еднолични държавни органи, каквито са президентът и кметовете. Гласува се с бюлетина.
Бива два вида – с относително и с пълно мнозинство.

Предимства:
- гласува се за конкретен човек (избирателят може да идентифицира този, за когото гласува)
- мнозинството винаги е стабилно
- бързо се изчислява крайният резултат

Недостатъци:
- невъзможността на повече политически партии да бъдат представени от политически орган
- с изключение на Великобритания, навсякъде другаде се правят частични избори, когато се оваканти място

Въведена е първа исторически (Англия – нач на 13 век, Франция – кр. на 18 – нач. на 19 век) и дълго време е била единствен начин за образуване на изборните органи; днес – в над 90 страни.
Решаващ фактор са личните качества на кандидата. В съвременните общества влияние оказва наличието на силни партии и развити партийни системи.
На първи тур за избрани се считат кандидатите, получили абсолютно мнозинство, а на втори – кандидатът, получил най-много гласове. Изборът с относително мнозинство според проф. Стойчев е квазиизбор, защото избран може да се окаже кандидатът, който е получил само 20 % от всички подадени гласове.
Аватар
 
Мнения: 86

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта