Отхвърлено е предложение да няма съд за шофьори с до 1,5 про

Особена част на Наказателното право - видове престъпления. Престъпления против собствеността. Престъпления срещу правата на човека. Престъпления срещу мира и човечеството.

Разработки по НП - Особена част

Отхвърлено е предложение да няма съд за шофьори с до 1,5 про

от Калев » Пет Окт 05, 2007 5:20 pm

Отхвърлено е предложение да няма съд за шофьори с до 1,5 промила алкохол

Депутатът от НДСВ Йордан Мирчев искаше да се вдигне границата от 1,2 на 1,5 промила

Депутатите отхвърлиха предложението на депутата от НДСВ Йордан Мирчев на съд да отиват шофьорите с концентрация на алкохол в кръвта над 1,5 промила, а не както досега - над 1,2 промила.
Другото предложение на Мирчев, също отхвърлено, беше да се отнемат в полза на държавата автомобили, с които има пътен инцидент след употреба на алкохол от страна на водача.
Мирчев обясни от парламентарната трибуна, че предложението за вдигане границата за алкохол от 1,2 на 1,5 промила всъщност е на правителството. На 27 октомври м.г. Министерският съвет е внесъл предложение за промени в Закона за движение по пътищата, с които се увеличава допустимата употреба на алкохол.
Тези промени нямат нищо общо със случая с Максим Стависки, категоричен бе Мирчев. Медии нарекоха случая "поправката Стависки" като коментираха, че може би се цели намаляване на наказанието за световния ни шампион по фигурно пързаляне, причинил катастрофа след употреба на алкохол. Кръвната проба на фигуриста обаче показваше 1,1 промила.
Вчера спорът за границата за наказателно преследване за употреба на алкохол бе гледан в две парламентарни комисии, които излязоха с противоположни решения. Правната комисия отхвърли вдигането на прага, а транспортната го подкрепи.
Председателят на правната комисия Янаки Стоилов обясни, че е против промяната, защото така ще се измъкнат от наказателна отговорност тези, срещу които в момента се водят дела за шофиране в пияно състояние. Законът предвижда затвор до една година за такива шофьори.
Мирчев, който е председател на транспортната комисия, обвини колегите си от правната комисия, че че не искат да се преборят с катастрофите по пътищата и проявяват свръхчувствителност и не позволяват други комисии да се намесват в законите.
Транспортната комисия отхвърли почти единодушно искането на депутата от ДПС Ремзи Осман да отпадне изискването за основно образование за получаване на шофьорска книжка.
При обсъждането Осман посочи, че никъде в европейското законодателство няма подобно изискване за образователна степен и всеки взел шофьорска книжка, в която и да е страна от ЕС може да кара кола у нас. "Никой не може да ме убеди, че адвокат или инженер може да бъде по-добър водач от този, който не е завършил 7 клас", заяви Осман.

netinfo.bg, 05.10.2007
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта