за една от последните промени в НК

Особена част на Наказателното право - видове престъпления. Престъпления против собствеността. Престъпления срещу правата на човека. Престъпления срещу мира и човечеството.

Разработки по НП - Особена част

за една от последните промени в НК

от van_ot_raya » Чет Май 13, 2010 9:34 am

Не разбирам нищо от наказателно право, но се сблъсках случайно с нещо, което определено не схванах. Моля за малко разяснения.
Та значи: промяната в чл. 218в в НК. Т.1 ни казва, че непредпазливите деяния на увреждане и повреждане на чужда вещ - частно имущество, се преследват по тъжба на пострадал. Доколкото съм чел теория, според НПК, пострадал е само физическо лице и само такова може да възбужда нак. производство в предвидените в особената част на НК случаи - чрез тъжба. Какво се случва, когато унищоженото имущество е собственост на юридическо лице? Без много разсъждения, на пръв поглед, това май означава, че унищожаване на вещ на ЮЛ по непредпазливост въобще не е престъпление. Щом не можеш да възбудиш производство чрез тъжба, а след промяната в текста, производството от "общо" е станало "частно". Малко абсурдно ми се вижда или аз бъркам нещо.
 
Мнения: 2

Re: за една от последните промени в НК

от geriko » Съб Май 15, 2010 10:07 am

Бъркате. Ако имуществото е собственост на ЮЛ, производството е от общ характер.
 
Мнения: 3

Re: за една от последните промени в НК

от aahz » Нед Окт 31, 2010 3:57 pm

Само да попитам - коя е разпоредбата, на която се опирате, geriko?
Втори въпрос - как се съчетава идеята, че само физически лица могат да бъдат пострадали, с гл. IV, раздел Ia на НК - престъпления срещу кредиторите, защото по доста от съставите засегнати ще бъдат най-често юридически лица?
Модератор
 
Мнения: 81


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта