относно изпита по Римско Право

Исторически бележки върху римското право. Очерк върху римското частно право (Граждански процес, лично и семейно, вещно, облигационно и наследствено право). Казуси и становища на видни римски юристи.

Разработки по РП

относно изпита по Римско Право

от irina_petrova31 » Чет Мар 20, 2008 10:03 pm

Здравейте! Искам да попитам как протича изпитът по Римско Право? Имам предвид трудно ли се взима и кое задължително трябва да се знае? Благодаря предварително. (smile)
 
Мнения: 18

Re: относно изпитът по Римско Право

от edelvais » Пет Мар 21, 2008 10:31 am

Пиперков е един от най-добрите и харизматични преподаватели, според мен, а мисля че и никой няма да го отрече! Изпита минава леко, но е нужно да се чете усилено, т.к. е устен изпит и от друга страна, самия преподавател заслужава да се явите с достатъчни занания.
Изпита е устен (поне при нас беше така), задава ти 2 въпросчета или си ги теглиш, както той прецени, сядаш и пишеш по тях: добре да си направиш нещо като план конспект, да е схематичен. Когато ти дойде реда или когато си готова, сядаш при него и ти разглежда написаното или му го разказваш. Ако сметне, че си достатъчно изчерпателна може да ти зададе още един въпрос, но ако се колебае, може малко повече да те разпитва.
Изключителено добър лектор и изпитващ е, ако се затрудниш, ще те насочи. А относно какво дава на изпита - всичко! (поне при нас беше така)
Моят съвет е да намериш време за този изпит, т.к. той е първата крачка към правото и една изключителна правна школа! Успех!
Аватар
 
Мнения: 135

Re: относно изпитът по Римско Право

от irina_petrova31 » Пет Мар 21, 2008 9:34 pm

Благодаря ти за изчерпателния отговор (smile) , но мен също ме интересува дали Пиперков ще ме изпитва, или доц. Новкиришка, защото и двамата са ми преподавали?Ако знаеш нещо по въпроса... (thinking)
 
Мнения: 18

Re: относно изпитът по Римско Право

от Assasiyah » Съб Мар 22, 2008 10:08 am

Привет!

На моя изпит изпитваха и двамата - общо взето се получаваше да седнеш при когото си избереш, но мисля че вече на място ще видиш дали това е възможно. При нас Пиперков дойде по-късно, но напливът за изпитване беше толкова голям, че не успях да се добера до изпитващ доста време.. (wink)

Новкиришка изпитва по-стандартно - пишеш си двата въпроса, после тя ти взима листчето и й ги разказваш. Често пъти задава някакъв/някакви допълнителни въпросчета, които са основни неща и при нас пишеше доста високи оценки, но и хората си знаеха като цяло материала.

Пиперков изпитва една идея по-различно - когато седнеш при него, в повечето случаи сам ти разглежда листата и преценява дали има смисъл да те пита нещо повече по тях. След което ти задава някакви по-практични въпроси, подобни на казуси (мен например ме пита за морските кораби, което не ми беше особено ясно, но ако следваш логиката и направиш диалог с него, той остава доволен). Основното е, да не се притесняваш, а да се концентрираш и да мислиш, тогава няма как да не мине добре изпитът при него, той е наистина чудесен човек.

Успех, за този изпит си трябва четенето и има защо. :)
Аватар
 
Мнения: 531

Re: относно изпитът по Римско Право

от a_l_i_a_s_ » Пет Апр 18, 2008 7:54 pm

Искам да попитам дали материалите в интернет са достучни за изпита или е необходимо да се учи от учебника на Михаил Андреев?
 
Мнения: 3

Re: относно изпитът по Римско Право

от atanassoff » Пет Апр 18, 2008 10:02 pm

Достатъчни са. Многото четене е вредно преди изпит - личен опит. Важно е информацията да ти е систематизирана.

(Btw. няма нужда да пишеш в 1873 теми - и в една да питаш, ще ти се отговори)
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Re: относно изпитът по Римско Право

от Mura » Сря Май 14, 2008 11:04 am

Малко информация за изпита по РП в СУ. Говорих с Младжова и датите, които са подадени при нея от преподавателите са 20, 21, 22 и 23 юни. Аудитория и час не бяха уточнени още. Задочните студенти, които не са се явили на предварителната дата по РП, също ще се явяват на една от тези четири дати.

Засега толкова...
Аватар
 
Мнения: 25

от bokata » Нед Юни 01, 2008 11:53 am

Да, точно това са датите, а групите върят както по ОТП - на 20ти са 1,2 и 9,10; на 21ви са 3.4 и 11,12 и т.н. Тези от първи поток започват към 8ч, а вторият поток към 14ч. Изпитът най-вероятно ще се проведе в съдебната зала - срещу канцеларията. (smile)
 
Мнения: 8

Re: относно изпита по Римско Право

от big_mason » Съб Мар 14, 2009 11:58 am

Здравейте,
мога ли да попитам за линкове, откъдето да си намеря материали по римско частно право онлайн?
Благодаря предварително (tongueout)
 
Мнения: 1

Следваща

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта