www.legaltheory-forums.org

Философия, теория и история на държавата и правото

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
  МнениеПубликувано на: Вто Мар 16, 2010 2:31 pm 
  
Администратор
Аватар
Offline

Местоположение: София
53. Еднолични търговски дружества – ЕООД, ЕАД.
по лекционния курс на проф. А. Калайджиев - 2008 - 2009

1. Понятие и видове.

Едноличните търговски дружества (ЕТД) биват два вида – ЕООД и ЕАД. Те могат да бъдат публични дружества (когато едноличен собственик е държавата) и непублични ТД.
ЕТД е ООД или АД, всички дялове респ. акции от което принадлежат на едно лице, което се нарича „едноличен собственик на капитала” в закона. ЕООД е разновидност на ООД и следователно субсидиарно се прилагат правилата за ООД респ. АД.
ЕТД може да възникне посредством: учредяването му като еднолично; ако всички дялове или акции впоследствие се придобият от едно лице или чрез преобразуване ЕООД в ЕАД и обратно.
Налице е само един единствен съдружник и между него и ТД има правоотнощшение. Няма ограничение спрямо броя на ЕТД, които едно лице може да притежава.
При преобразуването на ЕТД законът урежда опростен режим – не се съставя план за преобразуване и няма задължение за предоставяне на информация. Необходимо е само да се провери капитала.

2. Особености при ЕООД.

При учредяването на ЕООД учредителният акт се съставя в писмена форма, подписва се от учредителя; трябва да се внесе капитал и ЕООД да се впише в търг. рег. Фимата съдържа означението „ЕООД” или цялото наименование. Всички дялове от капитала са притежание на един съдружник.
Няма общо събрание. Решенията на едноличния собственик трябва да се отразяват в протокол, който да се подпише от него. Относно управлението, възможно е самият едноличен собсвтеник да е управител, но можеи да е др. лице, посочено от него. В този случай се изисква договор с лицето в писмена форма. Възможно е назначаването на контрольор, ако е предвидено в учредителния акт.
ЕООД се прекратява със смъртта на едноличния собственик, освен ако в учредителния акт не е предвидено друго или наследниците искат да продадат дейността. Ако има повече наследници дяловете се разпределят.

3. Особености при ЕАД.

Изисква се писмена форма за действителност на учредителния акт. С него се утвърждава устава и се назначава първия СДир или НСъв (чл. 159, ал. 2 ТЗ). В търг. рег. се вписва името респ. фирмата и ЕИК на акционера (чл. 174, ал. 2, изр. трето ТЗ). Фирмата съдържа означението „ЕАД” или цялото наименование.
Няма ОС на акционерите. Решенията на едноличния собсвеник на капитала се удостоверяват в писмен протокол (чл. 232а, 219, ал. 2 ТЗ).
Договорите между едноличния собсвтен и ЕАД, когато то се представлява от него, се сключват в писмена форма (чл. 235а ТЗ). Едноличният собственик на капитала сключва договори в писмена форма с членовете на съветите. ЕАД не се прекратява със смъртта или поставянето под пълно запрещение на едноличния собственик на капитала.


Върнете се в началото
  
 Профил Изпрати  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron

Legaltheory Forums 2006 - 2013