www.legaltheory-forums.org

Философия, теория и история на държавата и правото

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
  МнениеПубликувано на: Сря Авг 26, 2009 9:05 pm 
  
Администратор
Аватар
Offline

Местоположение: София
13. ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ (АГЕНТ).
по лекционния курс на проф. А. Калайджиев - 2008 - 2009

1. Понятие за търговски агент. Нормативна уредба: чл. 32 – 48 ТЗ.

Съгласно легалната дефиниция на търг. агент , дадена в чл. 32, ал. 1 ТЗ, той е лице, което самостоятелно и по занятие сътрудничи на друг търговец при извършване на търговската му дейност. Следовател търг. агент може да е физическо или юридическо лице, което има качеството търговец (във вр. с чл. 1, ал. 1 ако е търг. агент по занятие). Той съдейства на търговеца при осъществяването на трърговската му дейност – посредничи, действа като пряко или косвен представител. Това съдействие трябва да има траен характер. Ако не работи в предприятието на търговеца, търг. агент е самостоятелен и независим от него, но действа за сметка и риск на принципала.

2. Отграничения от сродни фигури.

2.1. От търг. пълномощник. Търговският агент задължително е търговец, което не важи за пълномощника. Но първият е нещо повече от пълномощник – той може да бъде сътрудник.

2.2. От дистрибутор. Дистрибуторът е търговец с изключително право на продажба. Дистрибуторът купува определени стоки от един търговец и ги продава на крайните потребители. И дистрибуторът и агентът са задължени да пазят интереса на търговеца респ. производителя, нямат право на конкурентна дейност, задължени са да пазят търговска тайна. Но докато агентът действа за сметка и риск на търговеца, дистрибуторът действа за своя сметка и свой риск. Неговото възнаграждение се образува от разликата между цената, по която се купува и тази, по която се продава.

2.3. От франчайзинга. Договорът за франчайзинг представлява смесен договор, чрез който се прехвърлят определени права върху търговска марка и се продават стоки. При него франчайзодателя диктува условията. Фанчайзополучателя действа за свой риск.

2.4. От търг. посредник. Търговският агент може и да не е посредник. Посредникът действа ad hoc и може да действа и за двете страни, докато агентът има трайно качество по отношение на едната страна – търговец.

3. Видове търговски агенти.

С оглед предоставяното съдействие търговският агент може да бъде: посредник, пряк или косвен представител, както и комбинирана фигура.
Член 36, ал. 2 ТЗ регламентира фигурата на изключителния търг. агент, на който е предоставен определен район или кръг от клиенти. Той има право на възнаграждение и за сделките, които не са извършени с негово съдействие, но са извършени с лица от същия район респ. клиентела.
В агентския договор може да е включена и клауза delcredere. Съгласно чл. 35 ТЗ когато търг. представител се задължи да отговаря лично за изпълнението на задълженията по сключените сделки, има право и на отделно възнаграждение, което се уговаря писмено. Страните не могат да договорят предварително, че такова възнаграждение не се дължи.


Върнете се в началото
  
 Профил Изпрати  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron

Legaltheory Forums 2006 - 2013