36. Правен режим на влогонабирането.

Разработки по финансово право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

36. Правен режим на влогонабирането.

от atanassoff » Чет Сеп 11, 2008 8:44 am

36. ПРАВЕН РЕЖИМ НА ВЛОГОНАБИРАНЕТО

В ТЗ са посочени различните видове сделки, които банките сключват и това по принцип е материя на частното право. Въпреки това в публичното право са уредени принципите, въз основа на които влогонабирането и кредитирането като водещи дейности трябва да отговарят. При влогонабирането банката се явява длъжник. Вложителите имат спрямо нея вземане и доколкото банката е длъжник, сделките по влогонабирането се определят като пасивни. Банковите влогове са особен вид влогове – неправилни влогове, тъй като се дават във влог парични средства. Влогоприемателят не е длъжен да върне същите банкноти, а техния номинал. Влогоприемателят става собственик на паричните средства и може да ги отдава на трети лица под формата на кредит. Влоговите отношения възникват по силата на сключен договор за влог като банката като страна е ЮЛ като цяло и е без значение в кой клон е сключен договорът. Финансовоправният режим на влогонабирането включва императивно установени от банковото законодателство принципи, а в самите договори по – нататък могат да се уговарят свободно други условия. Принципи:
→ забрана да се осъществява влогонабиране от две банкови финансови институции. Той следва от разрешителния режим на банковата дейност.
→ доброволност – тъй като в основата на влогонабирането стои договорът за влог, никой не може да бъде принуден да сключи такъв договор.
→ тайна на влоговете – обхваща се от общия режим на банковата тайна и се отнася до размера на влоговете и операциите с тях.
→ възвръщаемост – при поискване банката е длъжна да върне сумата, а оттук нататък на плоскостта на гражданското право се уговарят условията за връщане. Връщането на влоговете не е скрепено с давност.
→ лихвеност на влоговете – извлича се от съдържанието на неправилния влог като за влогоприемателя, който става собственик, възниква задължение да плати цена за ползване – под формата на лихва. Няма императивна норма, която да задължава банките юридически да са обвързани с ОЛП, определен от БНБ, но съществува разбира се икономическа зависимост. По – високите лихви привличат клиенти, но намаляват печалбата и обратно. Принципно размерът на лихвата зависи от вида и размера на съответния влог и сроковете по влоговете. При срочните влогове/ депозитите се начисляват по – високи лихви, защото банката разполага по – дълго време със средствата.
→ неограниченост на влоговете – в най – широк смисъл означава, че могат да се откриват различни влогове в различни банки.
→ гарантираност на влоговете, за което съществува специална уредба в Закона за гарантиране на влоговете в банките, като според него се създава специален фонд, в който банките правят вноски с цел да бъдат гарантрани влоговете на вложителите до определен размер, ако банката изпадне в несъстоятелност.
— Видове влогове
→ спестовен влог – предназначението му е физическите лица да натрупват парични средства с цел използването им при нужда. И това е разликата с депозита, където средствата се оставят за определен срок в банката с цел получаване на по – висока лихва като капиталов доход.
→ разплащателни влогове – да обслужват разплащания
→ срочни и безсрочни – при срочните има падеж на влога и получаването на средствата преди този падеж води до загуба на предимствата на срочния влог. При безсрочния влог средствата могат да се получат по всяко време.
→ влогове в национална или друга валута
→ лични и общи влогове – при общите влогове две или повече лица могат да открият общ влог.
→ влогове в полза на трето лице
Всичко е въпрос на договаряне.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: 36. Правен режим на влогонабирането.

от DirtyVersion » Пет Яну 21, 2011 10:05 pm

(?) (?) (?)
забрана да се осъществява влогонабиране от две банкови финансови институции. Той следва от разрешителния режим на банковата дейност.

Само на мен ли не ми стана ясно какво точно се казва тук (sad) ?
Аватар
 
Мнения: 17

Re: 36. Правен режим на влогонабирането.

от atanassoff » Съб Яну 22, 2011 12:07 am

Наистина има нещо неточно. Спомените по ФП обаче вече са ми доста бледи.
Като цяло в лекциите има редица неточности, защото не съм ги обработвал допълнително. Надявам се скоро да намеря време и за този предмет.

Много благодаря на всички, които посочват грешки като тази.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: 36. Правен режим на влогонабирането.

от Yotov » Нед Яну 23, 2011 7:08 pm

Забраната е да се осъществява влогонабиране от небанкови финансови институции :)
Аватар
 
Мнения: 36Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта