Вписване на искова молба

Тематична съдебна практика по Вещно право.

Вписване на искова молба

от dinko1966 » Пет Юли 16, 2010 10:39 am

Искам да помоля за коментар на един такъв казус. Става въпрос за заведено дело през 1997г. по закон за реституция, за реституиране на недвижим имот, част от фабрика. Докато въпросното дело е висящо, същият имот се продава през 2001г. Закупилите го лица го продават на трето лице през 2006г. Воденото дело за реституция завършва през 2004г., като го печелят взискателите.
Въпросите ми са: Законово задължени ли са били взискателите по реституционното дело да впишат исковата молба?
Какви са възможностите третото лице, закупило имота през 2006г. да го запази?
Благодаря предварително!
 
Мнения: 2

Re: Вписване на искова молба

от atanassoff » Сря Юли 21, 2010 8:41 am

Няма задължение за вписване на ИМ. Ако не е вписана обаче третото лице, което е купило имотът има възможност да го придобие, ако прехвърлителят е собственик (или впоследствие е станал собственик). Под "взискателите" сигурно имате предвид ищците - тези, които искат да им се върне имота. Продажбата предполагам е извършена от фабриката. В този случаи ако ИМ не е вписана, купувачът ще придобие имотът, т.к. до влизане в сила на решението собственик би трябвало да е фабриката. От тук и третото лице, закупило имота през 2006 г. черпи правата си.

Това е моето мнение при условие, че ИМ не е вписана. Ако изложите повече подробности относно воденото дело и решението, постановено по него (т.е. на какво основание е уважен искът) може би ще успея да ви дам повече насоки.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Вписване на искова молба

от dinko1966 » Съб Яну 29, 2011 3:26 pm

ОС излезе с решение, че видите ли продажбата извършена от фабриката на моите проводатели е станала по време на висящ процес и в този смисъл не тече давност, както ако беше задължително вписването на ИМ от ищците и поради това би следвало всеки да върне полученото. Дали обаче това е най-вярното становище. Тъй като моите праводатели не са били известени по никакъв законен начин и в този смисъл не са знаели, не са били призовани, не са отправени претенции срещу тях, не са имали възможност да се защитят, а само са обвързани със СПН от решението на съда. И тъй като делото за реституция е започнало през 1997г., а през 01.01.2001г. има промяна в закона за задължиелно вписване на исковите молби, дали вече воденото дело е в обхвата на тази законова промяна?
 
Мнения: 2


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron