Решение № 304 от 4.V.1995 г. по гр. д. № 75/95 г., I г. о.

Тематична съдебна практика по Вещно право.

Решение № 304 от 4.V.1995 г. по гр. д. № 75/95 г., I г. о.

от jafiso » Сря Яну 21, 2009 6:46 pm

Решение № 304 от 4.V.1995 г. по гр. д. № 75/95 г., I г. о., докладчик съдията Тодор Стоилов

чл. 68, ал. 1 ,

чл. 79, ал. 1 ЗС
Претенциите на сънаследника към наследника, който е установил владение върху наследствения имот, не опорочават това владение.
------------------------

Въпросът за намерението на един от съвладелците (или в равна степен съсобствениците) да промени владението от името на всички (про индивизо, про парте) във владение само за себе си (про суо) може да се изяви по различни начини - пряко отричане на съсобствеността, недопускане на останалите съсобственици до имота. Колкото и да има провизорно значение, записването на имота пред финансовите органи само на свое име също сочи за това намерение, съчетано с останалите доказателства. Дванадесет години молителката изобщо не се е интересувала от имота, но винаги и е било отказвано. Това също сочи за отричане правото й на съсобственост.

С решението си С. окръжен съд е оставил в сила решението. То е подписано с особено мнение на старши члена. Според това мнение безспорно е установено, че е установена фактическа власт само от ответника и от неговия баща. Но това не е било достатъчно, защото владението им не е било спокойно и необезпокоявано, тъй като молителката според свид. Б. Н., нейна дъщеря, е търсела наема. Макар че в сега действащия Закон за собствеността не е възпроизведен текстът на чл. 302 от ЗИСС - отм. (ДВ бр. 29-1904), според които владението е законно, когато съдържа 6 признака: постоянно, непрекъснато, спокойно, явно, несъмнително и с намерение да се държи вещта, като своя собствена, няма съмнение, че тези признаци намират отражение в сега действащия чл. 68 и сл. от ЗС. Какво означава признакът "спокойно владение"? То е такова, когато фактическата власт не е установена чрез насилие от предишния владелец. Не може да се счита едно обикновено владение за неспокойно заради това, че около него съществуват кавги, без да са упражнени насилствени действия. От това то не става неспокойно. "Необезпокоявано" владение не е елемент от обикновеното (законно по старата терминология) владение. Вероятно се е имало предвид, че молителката е имала претенции, но щом като е било непрекъснато, щом като както бащата, така и синът никога не са били отстранявани от владението на имота, кавгите и претенциите на могат да го смутят.
Аватар
 
Мнения: 203

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта