чл. 647, т.3 ТЗ - "значително" надхвърля ДЕФИНИЦИЯ

Тематична съдебна практика по Търговско право.

чл. 647, т.3 ТЗ - "значително" надхвърля ДЕФИНИЦИЯ

от demirova.r » Пет Яну 06, 2012 2:21 pm

Колеги, имам затруднение с легална дефиниция на "даденото значително надхвърля по стойност полученото", съгласно разпоредбата на чл.647, т.3 ТЗ.
Някой има ли практика по въпроса ?
 
Мнения: 2

Re: чл. 647, т.3 ТЗ - "значително" надхвърля ДЕФИНИЦИЯ

от jafiso » Пон Фев 13, 2012 1:53 pm

Решение № 29 от 25.02.2005 г. на ВтАС по в. гр. д. № 431/2004 г., ГК, докладчик председателят Пенка Китанова

Предпоставка за уважаване на иска с правно основание - чл. 647, т. 3 от ТЗ, е установяване на обстоятелството, че реалната пазарна цена на процесния недвижим имот към датата на извършената продажба да надхвърля значително получената цена по сделката, което да е довело до накърняване интересите на кредиторите. Това предполага установяване на разликата между престацията, получена от длъжника, и тази, която е дадена от третото лице.

Решение от 28.11.2008 г. на ОС - Бургас по гр. д. № 162/2007 г., гр. с-в, докладчик председателят Радостина Калиманова

Тъй като законодателят си служи с понятието "стойност на полученото", за съпоставката на насрещните престации е нужно да бъде определена средната пазарна цена към момента на сделката. Средната пазарна цена е икономическа категория, която се определя от вида и характера на вещта, както и от съществуващия пазарен механизъм на търсене и предлагане. При съпоставката на пазарната цена и полученото по сделката не следва да се има предвид начисленият данък добавена стойност, тъй като той е държавно вземане и не се получава от продавача като престация срещу продадената вещ. Няма легална дефиниция на понятието "значително", като същото не е дефинирано от законодателя с някакви конкретни показатели. Значението на наречието "значително" е твърде, в голяма степен.
Аватар
 
Мнения: 203


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта