48. Поръчителство. Обща характеристика. Сключване

Разработки по Облигационно право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

48. Поръчителство. Обща характеристика. Сключване

от northern-star » Чет Апр 17, 2008 7:01 pm

48. Поръчителство. Обща характеристика. Сключване

Поръчителството е договор, с който поръчителят се задължава спрямо кредитора на трето лице да отговаря за изпълнението на задължението на третото лице (чл. 138, ал. 1, ЗЗД). Страни по този договор са кредиторът и поръчителят. Не е страна по него третото лице, чието задължение се обезпечава (главният длъжник), макар често той да съдейства за сключването му: може да се поръчителства без знанието (чл. 146, ЗЗД) и дори въпреки волята на главния длъжник.
Между страните трябва да се постигне съгласие: кредиторът трябва да приеме поръчителя за такъв; поръчителят – да се съгласи да отговаря за изпълнението на чуждо задължение.
Чл. 138, ал. 1 от ЗЗД предписва, че „договорът за поръчителство трябва да бъде извършен в писмена форма”, следователно договорът е формален.
Като всеки договор и договорът за поръчителство може да бъде унищожен при порок на волята на едната или на другата стран. Поръчителят може да иска унищожението на поръчителството, ако е бил в грешка относно личността на главния длъжник.
Всеки дееспособен може да поръчителства, стига да му е позволено да се разпорежда с имуществото си. Законният представител не може да поръчителства от името на недееспособния.

Поръчителят може да поръчителства за дълг, който понастоящем не съществува, но който в бъдеще ще възникне. Може да се поръчителства и за дълг под отлагателно условие.

С договора за поръчителство поръчителят обещава резултата, същия резултат, който главният длъжник трябва да осъществи; че той дълги това, което дължи и главният длъжник – овен ако е било уговорено друго или слдва друго от естеството на дължимата престация.

Основанието на договора за поръчителство се заключава в намерението да се обезпечи едно чуждо задължение. Този договор е каузален, а не абстрактен.

Поръчителството е договор от категорията на едностранните договори, защото поръчителят се задължава да отговаря за изпълнението на чужд дълг. А кредиторът за нищо не се задължава към него.
Липсвата на насрещно задължение в тежест на кредитора показва още, че договорът за поръчителство е безвъзмезден договор. По изключение може да бъде и възмезден.
Законът нарича чуждия обезпечаван дълг „главно задължение”, докато поръчителството е акцесорен договор и може да породи само едно акцесорно задължение.

Договорът за поръчителство е едностранен, формален, безвъзмезден и акцесорен договор.

Очевидно този договор не носи никакви облаги за поръчителя. Напротив, той му носи само опасности и вреди, защото с него той подчинява имуществото си на принудителното изпълнение на кредитора в случай, че главният длъжник не изпълни задължението си.
>> Поръчителят може да се е задължил да отговаря за чуждия дълг – дори без знанието на главния длъжник, за да му услужи – например за да предотврати едно принудително изпълнение срещу него, провеждано в негово отсъствие (водене на чужда работа без мандат, чл. 60-62, ЗЗД).
>> Поръчителят може да се е задължил да отговаря за чуждия дълг и въпреки волята на длъжника. Ако отговорността му бъде ангажирана, той ще може да иска платеното обратно, но само доколкото главният длъжник се е обогатил чрез станалото плащан
>> Поръчителят може да се е задължил да отговаря за чуждия дълг, защото длъжникът му е поръчал да стори това
Аватар
 
Мнения: 307

Re: 48. Поръчителство. Обща характеристика. Сключване

от peter877 » Пет Май 08, 2009 5:41 pm

Имам един въпрос във връзка с поръчителството.Погасителната давност за длъжника е изтекла, но за поръчителя не е.Поръчителя изпълнява престацията към кредитора.Въпросът ми е в случая дали поръчителя встъпва в правата на кредитора и ако встъпва дали това са регресни права по отношение на длъжника или естествени права(тъй като е изтекла ПД)?
 
Мнения: 9

Re: 48. Поръчителство. Обща характеристика. Сключване

от atanassoff » Вто Май 12, 2009 7:22 am

Ами май се е набутал, защото според чл. 142 ЗЗД поръчителят може да противопостави възражение за изтекла давност. А на основание чл. 143 ал. 2 изр. 2 ако не е уведомен за изпълнението (което май в случая е така) длъжникът може да противопостави на поръчителя възражението за изтекла давност.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта