разваляне на ДГИ

Тематична съдебна практика по Облигационно право.

разваляне на ДГИ

от b_one » Вто Юли 07, 2009 3:38 pm

РЕШЕНИЕ № 1048 ОТ 27.11.1997 Г. ПО ГР. Д. № 82/1997 Г., II ГР. О

Наследниците на лице, което е прехвърлило имот срещу задължение за гледане и издръжка, могат да предявят иск за разваляне па договора поради неизпълнение.
Чл. 1 ЗНасл.
Чл. 87, ал. 3 ЗЗД

Тълк. решение № 30/81 г. ОСГК на ВС
Съдът оставил без разглеждане иска на молителите като наследници на починалия прехвърлител за разваляне поради неизпълнение на алеаторен договор, сключен с нотариален акт № 35/83 г., приемайки, че искът се явява процесуално недопустим, тъй като ищците не са страни по договора и нямат правен интерес от неговото разваляне.
Изводът е незаконосъобразен.
Със смъртта на прехвърлителите нал правото на собственост срещу издръжка и гледане настъпва прекратителното действие на договора. Ако са останали нереализирани вземания до момента на смъртта на прехвърлителя, които преминават върху неговите наследници, всеки от тях има основание да получи дробна част от тези вземания, съответстваща на наследствения му дял. В наследството се включва и
правото на иск за разваляне на договора поради неизпълнение по отношение на неизправния длъжник в обем на притежаваните от наследника права, при което развалянето на договора поради неизпълнение ще се осъществи частично, съобразно дела на наследника.
 
Мнения: 146

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта