Решение по арб. д. № 62/1967 г.

Тематична съдебна практика по Облигационно право.

Решение по арб. д. № 62/1967 г.

от jafiso » Пет Яну 23, 2009 10:19 pm

Решение по арб. д. № 62/1967 г.

чл. 10, ал. 1,

чл. 183,

чл. 305 ЗЗД
В цената, уговорена фоб означено пристанище, не е включено навлото и другите разноски по превоза на стоката от пристанището на натоварването до пристанището на разтоварването. Българският спедитор отговаря за вредите, причинени от него във валутата, в която се заплащат спедиторските услуги.
------------------------
а) Що се касае до навлото, платено за превоза на петте вагона валдпрат от Чехословакия до Варна, то не може да бъде признато като вреда, която спедиторът трябва да понесе, защото сделката с Израел е сключена при условия "фоб", което значи, че в цената е включено навлото, което продавачът понася. Ето защо продавачът не може едновременно да търси цена "фоб" - Варна и навлото за превоза - Чехословакия - Варна. Навлото за този превоз е било преведено от спедитора на продавача, който признава това обстоятелство.
б) Според чл. 10 от ЗЗД паричните задължения се дължат в лева. Те могат да се уговарят в друга валута само ако законът допуска това. Такъв особен закон може да бъде както вътрешен нормативен акт, така и международен договор (например ОУ СИВ 1968 г.) и Съглашението за нетърговските плащания между държавите-членки на СИВ и т.н., допускащи да се уговаря цена в рубли. Липсва особен закон по смисъла на чл. 10 ЗЗД, който да допуска да се присъжда в долари отговорност за вреди в отношенията между български и чехословашки предприятия. В отношенията на тия предприятия е допустимо обаче, да се уговаря плащане на парични задължения в рубли. В рубли е предвидено да се плащат таксите за спедиторските услуги. В рубли следва да бъде присъдена по смисъла на съглашението за нетърговски плащания и отговорността за незпълнение на сключения в рубли спедиционен договор, като се изхожда от официалния курс на долара спрямо рублата в деня на нарушението на спедиционния договор.
Аватар
 
Мнения: 203

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта
cron