4. 5. Довършване, разширяване и задълбочаване на Общностите.

Разработки по Европейско право съобразени с актуалното учебно съдържание.

4. 5. Довършване, разширяване и задълбочаване на Общностите.

от atanassoff » Вто Мар 16, 2010 3:48 pm

4. 5. Довършване, разширяване и задълбочаване на Общностите. Срещата в Хага през 1969г.Създаването на ЕПС.

Първото разширяване на ЕО е съпроводено с доста трудности. Неколкократните молби за членство на Обединеното кралство, Ирландия, Дания и Норвегия остават без последствия до 1969г.
През 1963 година Франция налага вето на първата молба за членство на Обединеното кралство подадена през 1961г., аргументирайки се с тесните транс-атлантически връзки на островната държава.
През 1967г. Обединеното кралство отново подава молба за членство и отново има наложено вето за приемането й.
Ветото на Франция продължава през целия мандат на генерал Де Гол. Едва след неговото оттегляне от властта през 1969г. новият френски министър Роберт Шуман предлага среща на върха на 6-те по формулата „довършване, разширяване и задълбочаване”, понятия, които ще останат актуални за всички стадии на изграждането на Европа.

На заседанието на държавите и правителствените ръководители на 6-те през декември 1969г. в Хага, се постига съгласие за започване на преговори за присъединяване на страните кандидатки. Договорите за присъединяване на Обединеното кралство, Ирландия, Дания и Норвегия се подписват в Брюксел през януари 1972г. След отрицателен вот на референдум в Норвегия (и до днес тя не е член) се присъединяват само трите държави. Това присъединяване на тези държави има важни политически последици за ЕИО. С него се слага началото на съществуването вътре в Общността на две основни визии. 6-те държави от самото начало и понастоящем са ядрото на този кръг държави, които пледират за по-тясна интеграция, за задълбочаване, водещо до политически съюз, докато около Обединеното кралство и Дания се формира групата на държавите, които предпочитат разширяване на интеграционния процес, ограничено до икономическите му аспекти.
Времето между първото и второто разширяване на ЕО е период на трудно абсорбиране на трите нови държави членки с радикално различни правни, политически, административни и езикови традиции. Това е етап характеризиращ се с рецесия, предизвикана от петролните кризи през 1973 и 1979г., трудности по включването на Токийския кръг на ГАТТ и бавен напредък във вътрешно-общностната интеграция.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Вариант 2

от atanassoff » Вто Мар 16, 2010 3:49 pm

(Втори вариант на разработката.)

Довършване, разширяване и задълбочаване на общностите

Белязани от създаването на общия пазар и общите политики, първите години от съществуването на Общността са богати също и на политически дебати. Идването на власт на генерал Де Гол не довежда до отказ от идеята за Европейска общност, както някои са смятали тогава, но без всякакво съмнение бележи утвърждаването на силна опозиция на идеята за преход към Федеративна Европа. Франция е сългасна да приеме идеята за политическа Европа, при условие, че суверенитетът на държавите е гарантиран и че планът „Фуше”( функционира в полза на целящ обща външна политика и обща отбранителна политика Съюз)- носещ името на френския председател на групата, на която шестте ДЧ възлагат през 1961г. да изготви предложенията. Този план не среща обаче одобрението на партньорите на Франция, които по парадоксален начин изискват включването на Великобритания в Общностите, въпреки че осъзнават, че това присъединяване носи толкова рискове, колкото и тласък на интеграцията. Отговорът на провала на плана „Фуше” води до френски-германско сътрудничество на основата на Елисейския договор. Друг феномен от този период е кризата на т.нар. „празен стол”, провокирана от Франция през 1965г., поради смятаните от нея за неприемливи предложения на Комисията, които обвързват осъществяването на обща селскостопанска политика, от основен интерес за Франция, със създаването на собствени средства на Общностите и с предоставянето бюджтна власт на Парламента. Кризата се разрешава с Люксембургски компромис от януари 1966г.
След падането от власт на Де Гол през 1969г. пътят за влизане на Великобритания е открит. По време на първото разширяване през 1973г, Великобритания, Дания и Ирландия стават членове на Общността. От икономическа гледна точка това присъединяване не променя съществено общността. Но то има важни политически последици за ЕИО. С него се слага началото на съществуването вътре в общността на две основни визии, които и до сега бележат европейския политически процес. Около „шестте” се оформя ядрото на тези, които пледират за по- тясна интеграция, а около ОК и Дания се формира група на онези, които предпочитат „разширяване” на интеграционния процес, ограничено до икономическите му аспекти.
Времето между първото и второто разширяване на ЕО е период на трудно абсорбиране на трите нови ДЧ с радикално различни правни, политически, административни и езикови традиции. Това е етап, характеризиращ се с рецесия, предизвикана от петролните кризи през 1973г. и 1979г., трудностите по приключването на Токийския кръг на ГАТТ и бавен напредък към вътрешнообщностна интеграция.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта
cron