Придобиване на дял в ООД

Понятие за Търговско право, Видове търговци, Търговски сделки, Договори, Несъстоятелност. Нормативна уредба.

Разработки по ТП: Първа част

Разработки по ТП: Втора част

Придобиване на дял в ООД

от Dany » Сря Мар 14, 2012 12:54 am

Здравейте.

Аз и друго Ф.л. искаме да основем фирма. Възнамеряваме първоначално да я регистрираме на 3-то ф.л., което има право на данъчни и осигурителни облекчения. Решили сме да е така.
Въпроса ми е следния: С какъв документ трябва да обвържа 3-тото ф.л. (да подпише сега, доброволно), на чието име ще е регистрирано ЕООД-то, след време да ми прехвърли 50% от фирмата? Ние се познаваме и тн, но винаги е по-добре дасе подсигуриш с някакви договорни отношения... След като ми прехвърли 50% от фирмата, тя ще трябва да се пререгистрира на ООД и тн. Пресполагам с някаква разновидност на "запис на заповед", но можете ли да ми кажете какво и как точно.
Благодаря предварително.
 
Мнения: 1

Re: Придобиване на дял в ООД

от Kamenov39 » Сря Мар 14, 2012 1:26 am

Мен също ме интересува много, как може да се създаде търговско дружество на името на едно физическо лице и паралелно с това, то да се задължи да прехвърли част или целия капитал на друго физическо лице, след определен период от време... Какви документи са необходими?
 
Мнения: 1

Re: Придобиване на дял в ООД

от Kitka » Сря Мар 14, 2012 1:35 am

Да (wait) .. бихте ли споделили какъв е механизма за това, има ли един начин или повече? Какви трудности могат да се срещнат и прочие...
 
Мнения: 1

Re: Придобиване на дял в ООД

от atanassoff » Сря Мар 14, 2012 9:50 am

В случая според мен следва да се подходи по следния начин:

1. Преди да се учреди фирмата се сключва договор с третото лице, който има характера на предварителен договор под условие. Третото лице се задължава в един бъдещ момент да прехвърли всички дялове (права), които притежава върху дружеството, което е процес на учредяване. Този договор обаче трябва да бъде изпипан много добре, защото и най-малкия порок в него ще парализира възможността ви да си получите дружеството.

2. Като управител на дружеството е най-добре да се впише някой от действителните учредители. Така дружеството ще си получи данъчните облекчения, а същевременно ще се управлява от лице, което цели да запази интересите на бъдещите собственици.

3. След учредяване на дружеството собственикът в изпълнение на предварителния договор сключва окончателен такъв, с който прехвърля цялата собственост, а управителя (който е вече собственик) заявява продажбата за вписване в търговския регистър.

Това най-общо следва да бъде начина на действие.

Трудностите, които могат да възникнат зависят от конкретния случай и могат да бъдат породени от статуса на самите лица, от забрани в данъчните закони, от действията на третото лице и т.н. Съветвам Ви обаче да бъде огледано от опитен юрист, защото е възможно в цялостния процес да възникнат редица спънки - особено относно данъчните облекчения. Всичко следва да се направи много прецизно, защото не следва да възникват съмнения за данъчни измами.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта