ВЪПРОС ОТНОСНО НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НА УЧРЕДЯВАНЕТО НА ТД

Понятие за Търговско право, Видове търговци, Търговски сделки, Договори, Несъстоятелност. Нормативна уредба.

Разработки по ТП: Първа част

Разработки по ТП: Втора част

ВЪПРОС ОТНОСНО НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НА УЧРЕДЯВАНЕТО НА ТД

от sivoko » Нед Юни 12, 2011 12:07 pm

Учредяването на ТД трябва да страда от тежко нарушение, което е посечено изчерпателно в закона ( т.е. недействителността е нищожност)
Защо тогава недействителността на учредаването се атакува с конститутивен иск ( характерен за унищожаемите сделки ) а не с установителен иск ( характерен за нищожните сделки ) ?
 
Мнения: 27

Re: ВЪПРОС ОТНОСНО НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НА УЧРЕДЯВАНЕТО НА ТД

от aahz » Нед Юни 12, 2011 4:13 pm

Защото, ако приемем, че дружеството е нищожно, то това ще е предмет на установителен иск, който няма да създаде правна промяна, и всички сделки на дружеството ще са нищожни от момента на сключването си, което от своя страна би увредило третите лица. От друга, с конститутивен иск, макар дружеството да страда от порок на учредяването си, то е съществувало до момента на заличаването си, и сключените от него сделки са си действителни.
Модератор
 
Мнения: 81

Re: ВЪПРОС ОТНОСНО НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НА УЧРЕДЯВАНЕТО НА ТД

от jafiso » Пон Юли 18, 2011 3:49 pm

Подкрепям колегата aahz.

Обяснявам си го по следния начин:

Причината искът да е конститутивен се корени в разликите между недействителността по ЗЗД, от една страна, и недействителността на ТД, от друга.

Имам предвид, че по ЗЗД по правило недействителността има обратно действие, докато недействителността на ТД действа ex nunc. Имайки предвид и разликите в действието няма как искът да не е конститутивен, при положение, че ако бъде уважен ще настъпи правна промяна, решението ще има конститутивен ефект.
Аватар
 
Мнения: 203


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron