Закупуване на фирма с задължения

Понятие за Търговско право, Видове търговци, Търговски сделки, Договори, Несъстоятелност. Нормативна уредба.

Разработки по ТП: Първа част

Разработки по ТП: Втора част

Закупуване на фирма с задължения

от lachezar8105 » Пет Ное 12, 2010 4:34 pm

здравейте,
искам да закупя фирмата на баща ми и да продължа дейността на фирмата, но тя има задължения към нои и нап. Възможно ли е да се закупи фирмата, но без задълженията. Демек задълженията да си останат на предишния собственик, а за мен самите активи. Фирмата на баща ми е ЕТ, а моята е ЕООД.
Благодаря за отговорите
 
Мнения: 4

Re: Закупуване на фирма с задължения

от atanassoff » Съб Ное 13, 2010 11:59 pm

Няма как да стане това поне така, както го казвате. Същият ефект може да се постигне чрез регистриране на ново дружество и прехвърлянето на активи от дружеството на баща Ви, но не и прехвърляне на цялото имущество наведнъж, т.к. в този случай законът предвижда солидарна отговорност на прехвърлителя и на приобретателя. Макар и да звучи елементарно законодателят е предвидил доста пречки пред подобни преливания на активи.

Според мен е по-добре да направите следното. Регистрирайте търговска марка с името на фирмата след което прехвърлете единствено правата върху търговската марка. Възможно е дори да регистрирате търговската марка на името на новото дружество. Така ще постигнете желания ефект пред клиентите, без допълнително прехвърляне на имущество.

Съществуват много варианти, въпросът е да си "опечете работата" с тези задължения. Каква е оптималната стратегия зависи от резултата, към който се стремите.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта